Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Macius9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2019, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Rozwiąż równanie

Post autor: Macius9000 »

\(\displaystyle{ ((1+i)z)^{3} = (-1-i) ^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2019, o 16:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: a4karo »

A umiesz rozwiązać równanie \(y^3=a^3\)?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2019, o 16:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Złe tagowanie.
Macius9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2019, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Macius9000 »

\(\displaystyle{ y = a}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2019, o 17:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Jan Kraszewski »

Macius9000 pisze: 14 paź 2019, o 16:54 \(\displaystyle{ y = a}\)
Czyli nie umiesz. W liczbach zespolonych to tylko jedno z trzech rozwiązań.

JK
Macius9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2019, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Macius9000 »

To jakie są pozostałe 2?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Jan Kraszewski »

Pozostałe dwa to \(\displaystyle{ aw}\) i \(\displaystyle{ aw^2}\), gdzie \(\displaystyle{ w}\) jest pierwiastkiem pierwotnym trzeciego stopnia z jedynki (oczywiście można je zapisać jawnym wzorem, ale może powinieneś trochę poszperać i douczyć się).

JK
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Dasio11 »

Inny sposób: przekształcić do postaci \(\displaystyle{ z^3+1 = 0}\) i rozłożyć lewą stronę ze wzoru skróconego mnożenia, a potem rozwiązać równanie kwadratowe.
ODPOWIEDZ