Równania zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Równania zespolone
Witam staram się przygotować trochę przed studiami i uczę się liczb zespolonych.
Najpierw chciałbym się zapytać, czy te równania są wykonane dobrze:
1.
\(\displaystyle{ \left| Z\right|-9= \overline{z}-3i \\
a ^{2} + b^{2} -9=a-bi-3i\\
a ^{2} + b^{2} -9=a\\
-b-3=0\\
b=-3\\
a^{2}+9-9=a \\
a ^{2}-a=0\\
a=0 \vee a=1}\)
2.
\(\displaystyle{ 2z+\overline{z}+3i=-9+i\left| z\right| \\
2a+2bi+a-bi+3i=-9+i \sqrt{a^{2}+b^{2}} \\
3a+bi+3i=-9+i \sqrt{a^{2}+b^{2}} \\
3a=-9\\
a=-3}\)
\(\displaystyle{ b+3=\sqrt{9+b^{2}}/^{2}}\) Wydaje mi się, że tu może być błąd przy podnoszeniu do kwadratu, bo wiem że tylko prawa strona jest dodatnia? Ale jest to równanie,a nie nierówność to powinno być dobrze.
\(\displaystyle{ b^{2}+6b+9=9+b^2\\
b=0}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{z}{\overline{z}} =z+2\\
\frac{a+bi}{a-bi}=a+bi+2 \\
a+bi=a^{2}-abi+abi+b^{2}+2a-2bi\\
a=a^2+b^2+2a\\
b=2b\\
b=0}\)
\(\displaystyle{ a=a^{2}+b^{2}+2a\\
-a^{2}-a=a\\
-a(a+1)=0\\
a=0 \vee a=-1}\)
4.
\(\displaystyle{ \frac{\overline{z}}{z}+i=0 \\
\frac{a-bi}{a+bi}+i=0/\cdot a+bi \\
a-bi+ai-b=0\\
a-b=0 \vee a-b=0}\)
Nieskonczenie wiele rozwiązań?
Najpierw chciałbym się zapytać, czy te równania są wykonane dobrze:
1.
\(\displaystyle{ \left| Z\right|-9= \overline{z}-3i \\
a ^{2} + b^{2} -9=a-bi-3i\\
a ^{2} + b^{2} -9=a\\
-b-3=0\\
b=-3\\
a^{2}+9-9=a \\
a ^{2}-a=0\\
a=0 \vee a=1}\)
2.
\(\displaystyle{ 2z+\overline{z}+3i=-9+i\left| z\right| \\
2a+2bi+a-bi+3i=-9+i \sqrt{a^{2}+b^{2}} \\
3a+bi+3i=-9+i \sqrt{a^{2}+b^{2}} \\
3a=-9\\
a=-3}\)
\(\displaystyle{ b+3=\sqrt{9+b^{2}}/^{2}}\) Wydaje mi się, że tu może być błąd przy podnoszeniu do kwadratu, bo wiem że tylko prawa strona jest dodatnia? Ale jest to równanie,a nie nierówność to powinno być dobrze.
\(\displaystyle{ b^{2}+6b+9=9+b^2\\
b=0}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{z}{\overline{z}} =z+2\\
\frac{a+bi}{a-bi}=a+bi+2 \\
a+bi=a^{2}-abi+abi+b^{2}+2a-2bi\\
a=a^2+b^2+2a\\
b=2b\\
b=0}\)
\(\displaystyle{ a=a^{2}+b^{2}+2a\\
-a^{2}-a=a\\
-a(a+1)=0\\
a=0 \vee a=-1}\)
4.
\(\displaystyle{ \frac{\overline{z}}{z}+i=0 \\
\frac{a-bi}{a+bi}+i=0/\cdot a+bi \\
a-bi+ai-b=0\\
a-b=0 \vee a-b=0}\)
Nieskonczenie wiele rozwiązań?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Równania zespolone
4. Prawie dobrze, choć w ostatniej linii powinno być raczej "i" niż "lub".
Rozwiązań jest nieskończenie wiele, ale masz ich za dużo. Zastanów się dlaczego.
Rozwiązań jest nieskończenie wiele, ale masz ich za dużo. Zastanów się dlaczego.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Równania zespolone
Zad. 2. Niech Ci się nic nie wydaje,tylko zrób załozenie: \(\displaystyle{ b+3 \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Re: Równania zespolone
Dziękuje za pomoc z powyższymi przykładami. Nie chce robić nowego tematu, teraz zastanawiam się nad takim przykładem:
Mam narysować na płaszczyźnie Gaussa \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le \arg(z-i) \le \frac{3 \pi }{4} }\)
Używając
Robię coś takiego:
\(\displaystyle{ \arg(a+i(b-1))\text{ dla a>0} = \arctg\left(\frac{b-1}{a}\right) \\
\frac{b-1}{a} \ge 1 \wedge \frac{b-1}{a} \le -1 }\)
i tu wychodzi brak części wspólnej?
I mam wątpliwości co do tej \(\displaystyle{ -1}\), bo \(\displaystyle{ \arctg}\) ma wartości od \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2} do \frac{ \pi }{2} }\)
No i juz się troche pogubiłem, czy dobrze się za to zabieram?
Mam narysować na płaszczyźnie Gaussa \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le \arg(z-i) \le \frac{3 \pi }{4} }\)
Używając
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Argument_liczby_zespolonej
Robię coś takiego:
\(\displaystyle{ \arg(a+i(b-1))\text{ dla a>0} = \arctg\left(\frac{b-1}{a}\right) \\
\frac{b-1}{a} \ge 1 \wedge \frac{b-1}{a} \le -1 }\)
i tu wychodzi brak części wspólnej?
I mam wątpliwości co do tej \(\displaystyle{ -1}\), bo \(\displaystyle{ \arctg}\) ma wartości od \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2} do \frac{ \pi }{2} }\)
No i juz się troche pogubiłem, czy dobrze się za to zabieram?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2019, o 18:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Re: Równania zespolone
Okej postaram się to trochę poprawić.
\(\displaystyle{ \arg(z-i)=\arg(a+bi-i)=\arg(a+i(b-1))}\)
\(\displaystyle{ \alpha =\arctg( \frac{b-1}{a}) }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le \arctg \left( \frac{b-1}{a}\right) \le \frac{3 \pi }{4}\\
\tg\left( \frac{ \pi }{4}\right) \le \tg \left( \arctg\left( \frac{b-1}{a}\right)\right) \le \tg \frac{3 \pi }{4} \\
1 \le \frac{b-1}{a} \le -1 }\)
No i tu wychodzi dziwna rzecz, ale na pewno tak nie powinno być, bo \(\displaystyle{ \alpha =\arctg \frac{b}{a} }\) jest odpowiedni dla \(\displaystyle{ a>0}\),
a z drugiej strony, żeby osiągnąć kąt \(\displaystyle{ \frac{3 \pi }{4} }\) \(\displaystyle{ a }\) musiało by być \(\displaystyle{ a<0 }\) prawda?
Myślałem, żeby to rozłożyć tak:
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le \arctg\left( \frac{b-1}{a}\right) \le \frac{ \pi }{2}}\)
I potem drugi przypadek dla \(\displaystyle{ a< 0}\)
Ale już się troche gubię w myślach i nie wiem czy to w ogóle rozumiem.
\(\displaystyle{ \arg(z-i)=\arg(a+bi-i)=\arg(a+i(b-1))}\)
\(\displaystyle{ \alpha =\arctg( \frac{b-1}{a}) }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le \arctg \left( \frac{b-1}{a}\right) \le \frac{3 \pi }{4}\\
\tg\left( \frac{ \pi }{4}\right) \le \tg \left( \arctg\left( \frac{b-1}{a}\right)\right) \le \tg \frac{3 \pi }{4} \\
1 \le \frac{b-1}{a} \le -1 }\)
No i tu wychodzi dziwna rzecz, ale na pewno tak nie powinno być, bo \(\displaystyle{ \alpha =\arctg \frac{b}{a} }\) jest odpowiedni dla \(\displaystyle{ a>0}\),
a z drugiej strony, żeby osiągnąć kąt \(\displaystyle{ \frac{3 \pi }{4} }\) \(\displaystyle{ a }\) musiało by być \(\displaystyle{ a<0 }\) prawda?
Myślałem, żeby to rozłożyć tak:
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le \arctg\left( \frac{b-1}{a}\right) \le \frac{ \pi }{2}}\)
I potem drugi przypadek dla \(\displaystyle{ a< 0}\)
Ale już się troche gubię w myślach i nie wiem czy to w ogóle rozumiem.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2019, o 19:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równania zespolone
Tomku1413
Zbiór tych liczb zespolonych na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \CC }\) dla których:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \leq (z - i) \leq \frac{3}{4}\pi \ \ (1) }\)
powstaje z przesunięcia o wektor \(\displaystyle{ [ 0, i ] }\) zbioru \(\displaystyle{ \left\{ w\in \CC: \frac{1}{4}\pi \leq Arg (w) \leq \frac{3}{4}\pi \right\} }\)
Rysujemy kółko otwarte w punkcie \(\displaystyle{ z_{0} = i. }\) Z punktu tego wyprowadzamy linią ciągłą dwie tworzące stożka. Jedną pod kątem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} }\) względem osi \(\displaystyle{ \mathcal{Re}, }\) drugą pod kątem \(\displaystyle{ \frac{3}{4}\pi }\) względem tej osi.
Zbiór punktów płaszczyzny Gaussa, zawartych między tymi tworzącymi i na tych tworzących, bez ich punktu wspólnego przecięcia, czyli wierzchołka tego nieskończonego stożka, spełnia nierówność \(\displaystyle{ (1).}\)
Zbiór tych liczb zespolonych na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \CC }\) dla których:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \leq (z - i) \leq \frac{3}{4}\pi \ \ (1) }\)
powstaje z przesunięcia o wektor \(\displaystyle{ [ 0, i ] }\) zbioru \(\displaystyle{ \left\{ w\in \CC: \frac{1}{4}\pi \leq Arg (w) \leq \frac{3}{4}\pi \right\} }\)
Rysujemy kółko otwarte w punkcie \(\displaystyle{ z_{0} = i. }\) Z punktu tego wyprowadzamy linią ciągłą dwie tworzące stożka. Jedną pod kątem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} }\) względem osi \(\displaystyle{ \mathcal{Re}, }\) drugą pod kątem \(\displaystyle{ \frac{3}{4}\pi }\) względem tej osi.
Zbiór punktów płaszczyzny Gaussa, zawartych między tymi tworzącymi i na tych tworzących, bez ich punktu wspólnego przecięcia, czyli wierzchołka tego nieskończonego stożka, spełnia nierówność \(\displaystyle{ (1).}\)