Witam, czy jest ktoś w stanie rozwiązać i wytłumaczyć poniższe zadania?
1.Przedstawić w postaci wykładniczej i trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ z=- \sqrt{3}+i}\)
2.Rozwiązać:
\(\displaystyle{ z^{2} -2z+5=0}\)
Postać wykładnicza i trygonometryczna l. zespolonej
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Postać wykładnicza i trygonometryczna l. zespolonej
1. Za trudne dla mnie.
2. To akurat proste, wystarczy wzór na kwadrat różnicy i różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ z^2-2z+5=(z-1)^2-(-4)=(z-1)^2-(2i)^2=(z-1-2i)(z-1+2i)}\)
i aby iloczyn liczb zespolonych był równy zero, któryś czynnik musi być równy zero, tj.
\(\displaystyle{ z=1+2i\vee z=1-2i}\).
2. To akurat proste, wystarczy wzór na kwadrat różnicy i różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ z^2-2z+5=(z-1)^2-(-4)=(z-1)^2-(2i)^2=(z-1-2i)(z-1+2i)}\)
i aby iloczyn liczb zespolonych był równy zero, któryś czynnik musi być równy zero, tj.
\(\displaystyle{ z=1+2i\vee z=1-2i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Postać wykładnicza i trygonometryczna l. zespolonej
1.
\(\displaystyle{ \left| z \right| = \sqrt{\left( - \sqrt{3} \right)^2 + 1^2 } = 2}\)
Z definicji funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \cos \phi = \frac{- \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \phi = \frac{1}{2}}\)
Z tablic trygonometrycznych widać, że \(\displaystyle{ \phi = 150^o}\)
Postać trygonometryczna:
\(\displaystyle{ z = 2 \left( \cos 150^o + i \sin 150^o \right)}\)
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ e^{i 150^o} = \cos 150^o + i \sin 150^o}\)
Więc postać wykładnicza:
\(\displaystyle{ z = 2e^{i 150^o}}\)
\(\displaystyle{ \left| z \right| = \sqrt{\left( - \sqrt{3} \right)^2 + 1^2 } = 2}\)
Z definicji funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \cos \phi = \frac{- \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \phi = \frac{1}{2}}\)
Z tablic trygonometrycznych widać, że \(\displaystyle{ \phi = 150^o}\)
Postać trygonometryczna:
\(\displaystyle{ z = 2 \left( \cos 150^o + i \sin 150^o \right)}\)
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ e^{i 150^o} = \cos 150^o + i \sin 150^o}\)
Więc postać wykładnicza:
\(\displaystyle{ z = 2e^{i 150^o}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Postać wykładnicza i trygonometryczna l. zespolonej
Używanie kątów w mierze stopniowej, a nie łukowej to jednak dość niestandardowe podejście. Dlatego zamiast \(\displaystyle{ \phi = 150^\circ}\) lepiej jest użyć \(\displaystyle{ \phi = \frac56 \pi}\).
JK
JK
Re: Postać wykładnicza i trygonometryczna l. zespolonej
Premislav pisze:1. Za trudne dla mnie.
2. To akurat proste, wystarczy wzór na kwadrat różnicy i różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ z^2-2z+5=(z-1)^2-(-4)=(z-1)^2-(2i)^2=(z-1-2i)(z-1+2i)}\)
i aby iloczyn liczb zespolonych był równy zero, któryś czynnik musi być równy zero, tj.
\(\displaystyle{ z=1+2i\vee z=1-2i}\).
Mógłby ktoś rozpisać to przejście na \(\displaystyle{ (z-1)^2-(-4)}\) i z tego na \(\displaystyle{ (z-1)^2-(2i)^2}\) i to \(\displaystyle{ (z-1-2i)(z-1+2i)}\)?
Z czego to wynika?
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Postać wykładnicza i trygonometryczna l. zespolonej
Pierwsze z tego, że \(\displaystyle{ i^2=-1}\) (co powinnaś wiedzieć...), drugie ze wzoru na różnicę kwadratów.
JK
JK