Witam,
proszę o pomoc z rozwiązaniem zadania. Mam podane rozwiązanie, lecz zupełnie nie rozumiem z czego ono wynika...
Zadanie
"Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ z ^{4}=(1-3i) ^{8}}\). Otrzymane pierwiastki zaznacz na płaszczyźnie zespolonej".
Rozumiem zredukowanie wzoru do postaci
\(\displaystyle{ z ^{4}=(1-3i) ^{8}=((1-3i) ^{2})^{4}=(-8-6i) ^{4}}\)
Intuicyjnie rozumiem, również, że jednym z pierwiastków równania jest \(\displaystyle{ e _{1}= -8-6i}\)
Nie rozumiem jednak wyliczenia drugiego oraz następnych pierwiastków przez użycie wyrażenia
\(\displaystyle{ e _{2}=(-8-6i) \cdot 1 \cdot e ^{i \frac{ \pi }{2} }=(-8-6i)\cdot i = 6-8i}\)
Czy to wynika z jakiegoś wzoru bądź innej własności?
Wyznaczanie pierwiastków (rozwiązywanie równania)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 19 lis 2018, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wyznaczanie pierwiastków (rozwiązywanie równania)
Jeżeli \(\displaystyle{ n\in \NN^+}\), a \(\displaystyle{ w}\) jest ustaloną niezerową liczbą zespoloną, to rozwiązania w liczbach zespolonych równania \(\displaystyle{ z^n=w^n}\) są postaci
\(\displaystyle{ w\cdot\left( \cos\left(\frac{2k\pi}{n}\right)+i\sin\left( \frac{2k\pi}{n}\right) \right)}\), gdzie
\(\displaystyle{ k\in\left\{ 0,1, \ldots n-1\right\}}\).
Że spełniają one równanie, to można wywnioskować, bezpośrednio je podstawiając i korzystając ze wzoru de Moivre'a, natomiast że nie może być więcej, to wynika z zasadniczego twierdzenia algebry.
-- 25 kwi 2019, o 21:16 --
No i oczywiście ze wzoru Eulera jest też
\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{2k\pi}{n}\right)+i\sin\left( \frac{2k\pi}{n}\right) =e^{\frac{2k\pi i}{n}}}\)
\(\displaystyle{ w\cdot\left( \cos\left(\frac{2k\pi}{n}\right)+i\sin\left( \frac{2k\pi}{n}\right) \right)}\), gdzie
\(\displaystyle{ k\in\left\{ 0,1, \ldots n-1\right\}}\).
Że spełniają one równanie, to można wywnioskować, bezpośrednio je podstawiając i korzystając ze wzoru de Moivre'a, natomiast że nie może być więcej, to wynika z zasadniczego twierdzenia algebry.
-- 25 kwi 2019, o 21:16 --
No i oczywiście ze wzoru Eulera jest też
\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{2k\pi}{n}\right)+i\sin\left( \frac{2k\pi}{n}\right) =e^{\frac{2k\pi i}{n}}}\)