Witam,
proszę o sprawdzenie czy poprawnie rozwiązałem zadanie
Zadanie
"Wyznacz część rzeczywistą oraz urojoną liczby \(\displaystyle{ z}\):
\(\displaystyle{ z= \left( 1 + i\sqrt{3} \right) ^{15}}\)
I. Na początek wyliczyłem moduł \(\displaystyle{ z}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{ 1^{2} + \sqrt{3}^{2} } = 2}\)
II. Następnie wyliczyłem \(\displaystyle{ \cos \beta}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \beta}\) (używam beta zamiast fi, gdyż nie znalazłem w latex symbolu dla tej litery ), a z tego wyznaczyłem samą \(\displaystyle{ \beta}\)
\(\displaystyle{ \cos \beta = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \beta = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \beta = \frac{ \pi }{3}}\)
III. Zapisałem wyrażenie w postaci trygonometrycznej i korzystając ze wzorów uzyskałem postać
\(\displaystyle{ z=2 \left( \cos \left( \frac{ \pi }{3} \right) +i \sin \left( \frac{ \pi }{3} \right) \right)}\)
\(\displaystyle{ z ^{15} =2 ^{15} \left( \cos \left( 15 \cdot \frac{ \pi }{3} \right) +i \sin \left( 15 \cdot \frac{ \pi }{3} \right) \right) =2 ^{15} \left( \cos \left( \pi \right) +i \sin \left( \pi \right) \right) =-2 ^{15} +0i}\)
IV. A więc część rzeczywista wynosi \(\displaystyle{ -2 ^{15}}\), urojona natomiast \(\displaystyle{ 0}\).
Wyznaczenie części rzeczywistej oraz urojonej
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 19 lis 2018, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Wyznaczenie części rzeczywistej oraz urojonej
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2019, o 00:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Używaj \phi lub \varphi.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Używaj \phi lub \varphi.
-
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Wyznaczenie części rzeczywistej oraz urojonej
Nie rozumiem tego przejścia:
\(\displaystyle{ 2 ^{15} \left( \cos \left( 15 \cdot \frac{ \pi }{3} \right) +i \sin \left( 15 \cdot \frac{ \pi }{3} \right) \right) =2 ^{15} \left( \cos \left( \pi \right) +i \sin \left( \pi \right) \right)}\)
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy