Równanie pomnożone przez -i

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Rozbitek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 8 razy

Równanie pomnożone przez -i

Post autor: Rozbitek »

\(\displaystyle{ \overline{a}z - \overline{a}b = a\overline{z} - a\overline{b},}\)
teraz mnożymy obustronnie przez \(\displaystyle{ \left( - i \right)}\) i autor podręcznika twierdzi, że dostajemy:

\(\displaystyle{ \left( ai\right) \overline{z} + \overline{ai} \cdot z = \left( ai\right) \overline{b} + \overline{ai} \cdot b.}\)

Co tutaj się właściwie stało?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Równanie pomnożone przez -i

Post autor: janusz47 »

Podstawienia: \(\displaystyle{ z = a +ib, \ \ \overline{z} = a- ib.}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Równanie pomnożone przez -i

Post autor: a4karo »

Po pomnozeniu przeniesiono pierwszy wyraz z prawej na lewo, a drugi z lewej na prawo
Rozbitek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 8 razy

Re: Równanie pomnożone przez -i

Post autor: Rozbitek »

Brakuje mi minusów przed \(\displaystyle{ (ai)}\)

Edit: Bo przepisałem bez minusa w zeszycie. Jest OK.

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ