Mnożenie przez pierwiastki z jedynki
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Mnożenie przez pierwiastki z jedynki
Witam
Mam rówaninie \(\displaystyle{ x^3 - 27x + 54 = 0}\)
Rozwiązując metodą cardano(Tak, wiem że to wyciąganie armaty na muchę w tym przypadku, ale na czymś trzeba poćwiczyć ) doszedłem do jednego rozwiązania \(\displaystyle{ x = -6}\)
Z tego co wiem, żeby otrzymać 2 pozostałe wyniki wystarczy pomnożyć wynik danego równania przez pierwiastki z jedynki, czyli \(\displaystyle{ \frac{-1 \pm i \sqrt{3} }{2}}\), jednak w tym przypadku to wydaje się nie działać
I tu moje pytania:
1. Czy żeby mnożenie przez te pierwiastki "działało" muszą być spełnione jakieś warunki? Np że równianie ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste?
2. Jeśli tak, to jak znajdę pozostałe rozwiązania? (czy da się to zrobić nie dzieląc równania wyjściowego przez \(\displaystyle{ x + x _{0}}\)?)
Mam rówaninie \(\displaystyle{ x^3 - 27x + 54 = 0}\)
Rozwiązując metodą cardano(Tak, wiem że to wyciąganie armaty na muchę w tym przypadku, ale na czymś trzeba poćwiczyć ) doszedłem do jednego rozwiązania \(\displaystyle{ x = -6}\)
Z tego co wiem, żeby otrzymać 2 pozostałe wyniki wystarczy pomnożyć wynik danego równania przez pierwiastki z jedynki, czyli \(\displaystyle{ \frac{-1 \pm i \sqrt{3} }{2}}\), jednak w tym przypadku to wydaje się nie działać
I tu moje pytania:
1. Czy żeby mnożenie przez te pierwiastki "działało" muszą być spełnione jakieś warunki? Np że równianie ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste?
2. Jeśli tak, to jak znajdę pozostałe rozwiązania? (czy da się to zrobić nie dzieląc równania wyjściowego przez \(\displaystyle{ x + x _{0}}\)?)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Mnożenie przez pierwiastki z jedynki
Raczej \(\displaystyle{ x{\red-}x_0}\), poza tym ważnym szczegółem to działa.czy da się to zrobić nie dzieląc równania wyjściowego przez \(\displaystyle{ x + x _{0}}\)?
Nie. Chyba nie przeczytałeś uważnie artykułu o wzorach Cardana (albo nie zrozumiałem, co uznajesz za „wynik danego równania"). To nie \(\displaystyle{ -6}\) miałbyś pomnożyć przez pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki. ... no_formulaZ tego co wiem, żeby otrzymać 2 pozostałe wyniki wystarczy pomnożyć wynik danego równania przez pierwiastki z jedynki
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Re: Mnożenie przez pierwiastki z jedynki
Dziękuje bardzo
Jeszcze jedno pytanie, czy bez liczenia delty da się jakoś stwierdzić czy wielomian 3 stopnia ma jakieś pierwiastki nie rzeczywiste?
Jeszcze jedno pytanie, czy bez liczenia delty da się jakoś stwierdzić czy wielomian 3 stopnia ma jakieś pierwiastki nie rzeczywiste?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Mnożenie przez pierwiastki z jedynki
Hmm, nic lepszego na myśl mi nie przychodzi:
Jeżeli pochodna wielomianu trzeciego stopnia o współczynnikach rzeczywistych nie zmienia znaku (tj. jest stale niedodatnia lub stale nieujemna), to od razu wiadomo, że wielomian ten ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty (bo jest wtedy monotoniczny, więc różnowartościowy) i dwa pierwiastki zespolone nierzeczywiste będące wzajemnie liczbami sprzężonymi (tj. jeśli jeden jest postaci \(\displaystyle{ a+ib}\) dla pewnych \(\displaystyle{ a,b\in \RR}\), to drugi ma postać \(\displaystyle{ a-ib}\)). Natomiast choć jest to warunek wystarczający, nie jest to warunek konieczny, by wielomian trzeciego stopnia miał pierwiastki nierzeczywiste. Kontrprzykładu mi się nie chce wymyślać (ale jest dla mnie intuicyjnie jasne, że taki istnieje), więc wpisywałem losowo do wolframa i oto:
Ale pewnie można wymyślić coś lepszego, nie znam się za dobrze na równaniach wielomianowych.
Jeżeli pochodna wielomianu trzeciego stopnia o współczynnikach rzeczywistych nie zmienia znaku (tj. jest stale niedodatnia lub stale nieujemna), to od razu wiadomo, że wielomian ten ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty (bo jest wtedy monotoniczny, więc różnowartościowy) i dwa pierwiastki zespolone nierzeczywiste będące wzajemnie liczbami sprzężonymi (tj. jeśli jeden jest postaci \(\displaystyle{ a+ib}\) dla pewnych \(\displaystyle{ a,b\in \RR}\), to drugi ma postać \(\displaystyle{ a-ib}\)). Natomiast choć jest to warunek wystarczający, nie jest to warunek konieczny, by wielomian trzeciego stopnia miał pierwiastki nierzeczywiste. Kontrprzykładu mi się nie chce wymyślać (ale jest dla mnie intuicyjnie jasne, że taki istnieje), więc wpisywałem losowo do wolframa i oto:
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E3%2B3x%5E2-5
Ale pewnie można wymyślić coś lepszego, nie znam się za dobrze na równaniach wielomianowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
Mnożenie przez pierwiastki z jedynki
Nie trzeba delty. Twierdzenie Sturma mówi o tym ile pierwiastków rzeczywistych ma wielomian rzeczywisty (na danym przedziale, ale śmiało można przyjąć przedział \(\displaystyle{ \left( - \infty , \infty \right)}\)).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Mnożenie przez pierwiastki z jedynki
Wielkie dzięki za uwagę o twierdzeniu Sturma, nie znałem go, natomiast to:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-27x+54}\), np. \(\displaystyle{ [-10; 10]}\).
jest ewidentna nieprawda (albo bardzo duży skrót myślowy, który może kogoś wprowadzić w błąd). Niemniej jednak rzeczywiście to twierdzenie pozwala odpowiedzieć na zadane pytanie, wystarczy przyjąć taki przedział, do którego muszą należeć wszystkie pierwiastki rzeczywiste wielomianuTulio pisze:ale śmiało można przyjąć przedział \(\displaystyle{ \left( - \infty , \infty \right)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-27x+54}\), np. \(\displaystyle{ [-10; 10]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Mnożenie przez pierwiastki z jedynki
Wręcz przeciwnie. Jest to prawda. Ja miałem wprowadzone to twierdzenie również z nieskończonościami. Zależy nam tylko na zliczeniu ilości zmian znaku - śmiało możemy sprawdzić ilość zmian dla minus i plus nieskończoności.Premislav pisze:jest ewidentna nieprawda (albo bardzo duży skrót myślowy, który może kogoś wprowadzić w błąd).
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Sturm%27s_theorem#Example