Współczynnik Gamma jak to zrobić ?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
NieWiemSam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 24 lip 2018, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Współczynnik Gamma jak to zrobić ?

Post autor: NieWiemSam »

Cześć mam do obliczenia współczynnik Gamma:

\(\displaystyle{ \frac{200+j180Ohm-50Ohm}{200+j180Ohm+50Ohm}}\)

Wynik ma wyjść \(\displaystyle{ 0,73}\) jak to zrobić?
Zrobiłem coś takiego ale wynik taki nie wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{150+j180}{250+j180} \cdot \frac{250-j180}{250-j180}= \frac{\left( 150+j180\right)\left \cdot ( 250-j180\right) }{\left( 250+j180\right) \cdot \left( 250-j180\right) }}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2019, o 19:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Toliman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Re: Współczynnik Gamma jak to zrobić ?

Post autor: Toliman »

Nie wiem o jaki współczynnik \(\displaystyle{ \Gamma}\) chodzi (współczynnik odbicia?) ale ta wielkość wychodzi zespolona. Część rzeczywista za to wynosi \(\displaystyle{ \approx 0,74}\) a moduł \(\displaystyle{ \approx 0,76}\).
Ostatnio zmieniony 10 mar 2019, o 20:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawne tagowanie.
ODPOWIEDZ