Przedstawić w postaci trygonometrycznej liczbę zespoloną:
EDIT: \(\displaystyle{ \sqrt{6}- \sqrt{2}+i(\sqrt{6}+ \sqrt{2})}\)
wskazówka: skorzystać ze wzorów trygonometrycznych dla podwójnego kąta.
proszę o pomoc bo pokonało mnie to zadanie, przeliczam te wzory na sin i cos podwójnego kąta, ale nie widzę związku z zadaniem....
postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 mar 2019, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wro
postać trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 8 mar 2019, o 21:43 przez zdzich0onet, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 mar 2019, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wro
postać trygonometryczna
Ajj przepraszam, pomyliłem się w zapisie, powinno być:
\(\displaystyle{ \sqrt{6} - \sqrt{2}+i(\sqrt{6} + \sqrt{2})}\)
w pierwszej wersji, rzeczywiście sprawa się trywializuje po wyciągnięciu przed nawias
\(\displaystyle{ \sqrt{6} - \sqrt{2}+i(\sqrt{6} + \sqrt{2})}\)
w pierwszej wersji, rzeczywiście sprawa się trywializuje po wyciągnięciu przed nawias