Cześć i czołem wszystkim obecnym .Mam problem z obliczeniem współczynnika gamma który wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \frac{200+j180Ohm-50Ohm}{200+j180Ohm+50Ohm}}\)
Wiem że wynik Powinien wyjść 0,73... ale za żadne skarby nie wiem jak to ugryźć , znaczy wiem ale nie wychodzi a gryzę to w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \frac{200+j180Ohm-50Ohm}{200+j180Ohm+50Ohm}= \frac{200+j130Ohm}{200+j230hm}* \frac{200-j230hm}{200-j230hm}}\)
i lecę dalej z tradycyjnym dzieleniem liczb zespolonych , może mi ktoś z was wytłumaczyć dlaczego wynik nie wychodzi prawidłowy?
Współczynnik Gamma
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 lip 2018, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 lip 2018, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Re: Współczynnik Gamma
Ajjjjjjjjjjjjjjjjjj Tak tak nie wiem dlaczego napisałem w taki sposób ...
-- 3 mar 2019, o 22:55 --
W ciągu dalszym coś mi tutaj nie gra :
\(\displaystyle{ \frac{150+j180}{250+j180}* \frac{250-j180}{250-j180}= \frac{\left( 150+j180\right)\left*( 250-j180\right) }{\left( 250+j180\right) *\left( 250-j180\right) }}\)
Co w tym jest nie tak ?-- 4 mar 2019, o 20:18 --Czy ktoś jest w stanie mi pomóc czy nie bardzo ?
-- 3 mar 2019, o 22:55 --
W ciągu dalszym coś mi tutaj nie gra :
\(\displaystyle{ \frac{150+j180}{250+j180}* \frac{250-j180}{250-j180}= \frac{\left( 150+j180\right)\left*( 250-j180\right) }{\left( 250+j180\right) *\left( 250-j180\right) }}\)
Co w tym jest nie tak ?-- 4 mar 2019, o 20:18 --Czy ktoś jest w stanie mi pomóc czy nie bardzo ?