Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ueueue
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 12 lut 2017, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór

Post autor: ueueue »

Hej,

wracam z kolejnym problemem:

\(\displaystyle{ A = \left\{ z \in \CC : \Im (z ^{4}) \ge 0 \right\} \\
B = \left\{ z \in \CC : \left| 1+iz\right| \le 3 \wedge \arg(z+1) \le \frac{ \pi }{2} \right\}}\)


Jak urwać część \(\displaystyle{ A}\)? przejść na zespolona?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2019, o 13:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kordyt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór

Post autor: Kordyt »

No np jeśli zapiszesz liczbe zespoloną tak

\(\displaystyle{ z=r\cos{\varphi}+ir\sin{\varphi}}\)

To łatwo spotęgować i wyznaczyć z tego część urojoną.
ODPOWIEDZ