Hej rozpocząłem własnie rozwiązywanie zadań z argumentem i postacią trygonometryczną. W jaki sposób ugryźć następujące zadanie? Od czego w ogóle zacząć?
\(\displaystyle{ A = \{z \in \pi \le \arg(i \cdot z) \le 2 \pi \}}\)
Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 lut 2017, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór
Ostatnio zmieniony 16 lut 2019, o 16:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{,\}.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{,\}.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór
Nawiasem mówiąc, ten zapis zbioru wygląda fatalnie. Chciałeś pewnie napisaćueueue pisze:\(\displaystyle{ A = \{z \in \pi \le \arg(i \cdot z) \le 2 \pi \}}\)
\(\displaystyle{ A = \{z \in \CC: \pi \le \arg(i \cdot z) \le 2 \pi \}}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 lut 2017, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór
Tak, o to mi chodziło. Czyli rozumiem, że zbiór odpowiada obszarowi drugiej i trzeciej ćwiartki, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 lut 2017, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Re: Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór
A czy uprawnione jest poniższe przejście?
\(\displaystyle{ Arg (z - (1 - i) ) \le \frac{4}{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ Arg (z) \le \frac{4}{3} \pi - \frac{3}{4} \pi}\)
Założyłem tak, ze względu na:
\(\displaystyle{ Arg (-1 + i) = \frac{3}{4} \pi}\)
\(\displaystyle{ Arg (z - (1 - i) ) \le \frac{4}{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ Arg (z) \le \frac{4}{3} \pi - \frac{3}{4} \pi}\)
Założyłem tak, ze względu na:
\(\displaystyle{ Arg (-1 + i) = \frac{3}{4} \pi}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór
Nie, bo najwyraźniej skorzystałeś z błędnego wzoru \(\displaystyle{ \mathrm{Arg}(u+v) = \mathrm{Arg} u + \mathrm{Arg} v}\).
Nierówność \(\displaystyle{ \mathrm{Arg}( z - (1-i) ) \le \frac{4}{3} \pi}\) nadaje się do bezpośredniego narysowania. Dla dowolnego \(\displaystyle{ z \in \CC}\), liczbę \(\displaystyle{ z - (1-i)}\) rysujemy na płaszczyźnie jako wektor prowadzący od punktu \(\displaystyle{ 1-i}\) do punktu \(\displaystyle{ z}\). Nierówność spełniają więc te liczby, dla których ów wektor jest nachylony względem dodatniej półosi OX o kąt \(\displaystyle{ \le \frac{4}{3} \pi}\).
Nierówność \(\displaystyle{ \mathrm{Arg}( z - (1-i) ) \le \frac{4}{3} \pi}\) nadaje się do bezpośredniego narysowania. Dla dowolnego \(\displaystyle{ z \in \CC}\), liczbę \(\displaystyle{ z - (1-i)}\) rysujemy na płaszczyźnie jako wektor prowadzący od punktu \(\displaystyle{ 1-i}\) do punktu \(\displaystyle{ z}\). Nierówność spełniają więc te liczby, dla których ów wektor jest nachylony względem dodatniej półosi OX o kąt \(\displaystyle{ \le \frac{4}{3} \pi}\).