Znajdź liczby zespolone takie, że
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Znajdź liczby zespolone takie, że
Znaleźć liczby zespolone \(\displaystyle{ z}\), że \(\displaystyle{ \left( z+1 \right) ^2= 1 + i.}\).
Podpowiedź: \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{8} \right) =\frac{ \sqrt{2-\sqrt{2}} }{2}}\)
Nikt nie potrafi poradzić sobie z tym zadaniem, proszę o pomoc
Podpowiedź: \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{8} \right) =\frac{ \sqrt{2-\sqrt{2}} }{2}}\)
Nikt nie potrafi poradzić sobie z tym zadaniem, proszę o pomoc
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4079
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1396 razy
Znajdź liczby zespolone takie, że
Można zacząć od policzenia \(\displaystyle{ \sqrt{1+i}}\) (tu przyda się wskazówka). Dostaniesz dwa wyniki tego pierwiastkowania są one równe \(\displaystyle{ z+1}\) a stąd już łatwo będzie powiedzieć ile wynosi \(\displaystyle{ z}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22225
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Znajdź liczby zespolone takie, że
Jak nikt nie potrafi, to szukasz pomocy na próżno.felek321 pisze:
Nikt nie potrafi poradzić sobie z tym zadaniem, proszę o pomoc
Umiesz rozwiążać równanie kwadratowe \(\displaystyle{ w^2=a}\)?
Wsk 2. Przedstaw \(\displaystyle{ (1+i}\) w postaci trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Znajdź liczby zespolone takie, że
\(\displaystyle{ 1+i}\) wyszło mi w postaci trygonometrycznej \(\displaystyle{ z= \sqrt{2}\left(\cos \frac{ \pi }{4}+i\sin \frac{ \pi }{4} \right)}\)a4karo pisze:Jak nikt nie potrafi, to szukasz pomocy na próżno.felek321 pisze:
Nikt nie potrafi poradzić sobie z tym zadaniem, proszę o pomoc
Umiesz rozwiążać równanie kwadratowe \(\displaystyle{ w^2=a}\)?
Wsk 2. Przedstaw \(\displaystyle{ (1+i}\) w postaci trygonometrycznej.
-- 3 lut 2019, o 12:33 --
zrobiłem sposobem kolegi, ale co dalej?Janusz Tracz pisze:Można zacząć od policzenia \(\displaystyle{ \sqrt{1+i}}\) (tu przyda się wskazówka). Dostaniesz dwa wyniki tego pierwiastkowania są one równe \(\displaystyle{ z+1}\) a stąd już łatwo będzie powiedzieć ile wynosi \(\displaystyle{ z}\)
Ostatnio zmieniony 3 lut 2019, o 12:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4079
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1396 razy
Znajdź liczby zespolone takie, że
Dobrze tylko to nie jest \(\displaystyle{ z}\) tylko jakaś inna zmienna, \(\displaystyle{ z}\) to Ty masz dopiero policzyć. Skoro masz postać trygonometryczną to łatwo jest policzyć te pierwiastki.\(\displaystyle{ 1+i}\) wyszło mi w postaci trygonometrycznej \(\displaystyle{ z= \sqrt{2}\left(\cos \frac{ \pi }{4}+isin \frac{ \pi }{4} \right)}\)
I co Ci wyszło?zrobiłem sposobem kolegi, ale co dalej?
\(\displaystyle{ \sqrt{1+i}= \sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)}\)
oraz drugi
\(\displaystyle{ \sqrt{1+i}= -\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)}\)
I to jest \(\displaystyle{ z+1}\) zatem
\(\displaystyle{ z=\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)-1}\)
lub
\(\displaystyle{ z=-\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)-1}\)
Wskazówka służy tylko uproszczeniu tego do postaci bez funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Znajdź liczby zespolone takie, że
Ok chyba rozumiem z 1 pierwiastka wyszła mi liczba \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2}-4 }{2} + \frac{\left( \sqrt{2}-2 \right)i }{2}}\) ??? Czy to dobry wynik?Janusz Tracz pisze: oraz drugi
\(\displaystyle{ \sqrt{1+i}= -\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)}\)
I to jest \(\displaystyle{ z+1}\) zatem
\(\displaystyle{ z=\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)-1}\)
lub
\(\displaystyle{ z=-\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)-1}\)
Wskazówka służy tylko uproszczeniu tego do postaci bez funkcji trygonometrycznych.
Tylko nie wiem czemu w drugim pierwiastku jest \(\displaystyle{ -}\)?-- 3 lut 2019, o 14:06 --
bardzo prosze o sprawzeniefelek321 pisze:Ok chyba rozumiem z 1 pierwiastka wyszła mi liczba \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2}-4 }{2} + \frac{\left( \sqrt{2}-2 \right)i }{2}}\) ??? Czy to dobry wynik?Janusz Tracz pisze: oraz drugi
\(\displaystyle{ \sqrt{1+i}= -\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)}\)
I to jest \(\displaystyle{ z+1}\) zatem
\(\displaystyle{ z=\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)-1}\)
lub
\(\displaystyle{ z=-\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)-1}\)
Wskazówka służy tylko uproszczeniu tego do postaci bez funkcji trygonometrycznych.
Tylko nie wiem czemu w drugim pierwiastku jest \(\displaystyle{ -}\)?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4079
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1396 razy
Re: Znajdź liczby zespolone takie, że
Pisz staranniej bo nie wiadomo o jakie liczby Ci chodzi i do czego się odnosisz. Pierwszym pierwiastkiem kwadratowym liczby \(\displaystyle{ 1+i}\) jest:Ok chyba rozumiem z 1 pierwiastka wyszła mi liczba \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2}-4 }{2} + \frac{\left( \sqrt{2}-2 \right)i }{2}}\) ??? Czy to dobry wynik?
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)}\)
i jest on równy
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)=\sqrt[4]{2}\left(\frac{ \sqrt{2+\sqrt{2}} }{2}+i\frac{ \sqrt{2-\sqrt{2}} }{2} \right)}\)
po zastosowaniu wskazówki oraz jedynki trigonometry pozwalającej wyrazić \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{8}= \frac{ \sqrt{2+ \sqrt{2} } }{2}}\) (należy też pamiętać że cos jest dodatni dla tego kąta).
Bo równanie \(\displaystyle{ w^2=a}\) ma dwa rozwiązania jedno z plusem a drugie z minusem \(\displaystyle{ w= \pm \sqrt{a}}\) zatem liczba \(\displaystyle{ 1+i}\) ma jeszcze jeden pierwiastek ze znakiem minus przed sobąTylko nie wiem czemu w drugim pierwiastku jest \(\displaystyle{ -}\)?
\(\displaystyle{ -\sqrt[4]{2}\left(\cos \frac{ \pi }{8}+i\sin \frac{ \pi }{8} \right)=-\sqrt[4]{2}\left(\frac{ \sqrt{2+\sqrt{2}} }{2}+i\frac{ \sqrt{2-\sqrt{2}} }{2} \right)}\)
Teraz skoro \(\displaystyle{ \left( z+1 \right) ^2= 1 + i}\) to \(\displaystyle{ z+1= \sqrt{1+i}}\) a wiemy ile te pierwiastki już wynoszą. Zatem mamy dwa rozwiązania
\(\displaystyle{ z_1=\sqrt[4]{2}\left(\frac{ \sqrt{2+\sqrt{2}} }{2}+i\frac{ \sqrt{2-\sqrt{2}} }{2} \right)-1}\)
oraz
\(\displaystyle{ z_2=-\sqrt[4]{2}\left(\frac{ \sqrt{2+\sqrt{2}} }{2}+i\frac{ \sqrt{2-\sqrt{2}} }{2} \right)-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Re: Znajdź liczby zespolone takie, że
Zatem po wykonaniu rachunków wyszło mi ,że te dwie liczby zespolone to :Janusz Tracz pisze:
Teraz skoro \(\displaystyle{ \left( z+1 \right) ^2= 1 + i}\) to \(\displaystyle{ z+1= \sqrt{1+i}}\) a wiemy ile te pierwiastki już wynoszą. Zatem mamy dwa rozwiązania
\(\displaystyle{ z_1=\sqrt[4]{2}\left(\frac{ \sqrt{2+\sqrt{2}} }{2}+i\frac{ \sqrt{2-\sqrt{2}} }{2} \right)-1}\)
oraz
\(\displaystyle{ z_2=-\sqrt[4]{2}\left(\frac{ \sqrt{2+\sqrt{2}} }{2}+i\frac{ \sqrt{2-\sqrt{2}} }{2} \right)-1}\)
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{ \sqrt{2} }{2} + \left( \frac{ \sqrt{2}-2 }{2} \right)i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}= \frac{ -\sqrt{2}-4 }{2} + \left( \frac{ -\sqrt{2}+2 }{2} \right)i}\)
Czy wyniki sa prawidłowe?