Znaleźć liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
felek321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Znaleźć liczby zespolone

Post autor: felek321 »

Znaleźć takie liczby zespolone z, że \(\displaystyle{ z^2 =3+4i}\)
szw1710

Re: Znaleźć liczby zespolone

Post autor: szw1710 »

Niech \(\displaystyle{ z=x+yi,}\) gdzie \(\displaystyle{ x,y\in\RR.}\) Podnosimy do kwadratu i dostajemy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
felek321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Re: Znaleźć liczby zespolone

Post autor: felek321 »

szw1710 pisze:Niech \(\displaystyle{ z=x+yi,}\) gdzie \(\displaystyle{ x,y\in\RR.}\) Podnosimy do kwadratu i dostajemy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
\(\displaystyle{ z^2 = (x+yi)^2 \\
z^2=3+4i}\)

Taki układ równań?
Ostatnio zmieniony 1 lut 2019, o 17:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Re: Znaleźć liczby zespolone

Post autor: szw1710 »

Tak. Tylko go zapisz.
ODPOWIEDZ