Proszę o znalezienie błędu oraz pokazanie poprawnego schematu postępowania. Zamiast fi używam alfa.
\(\displaystyle{ \left( 4+4i \right) \left( -3+3i \right)}\)
\(\displaystyle{ |z _{1} |= 4 \sqrt{2}\\
|z _{2} |= 3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1} = \frac{ \pi }{4}\\
\alpha _{2} = \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ z =24 \cdot \left( \cos \frac{\pi}{ 2} + i \sin \frac{\pi}{ 2} \right)}\)
Poprawnym rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ 24 \left( \cos \pi + i\sin \pi \right)}\)
Bardzo proszę o jasne wytłumaczenie, najprostsze możliwe. Nie chcę odsyłania do działów w książce, internet przeszukany, ja dalej nie rozumiem.
Korzystając z postaci trygonometrycznej obliczyć l. zesp.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 lis 2018, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
Korzystając z postaci trygonometrycznej obliczyć l. zesp.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2019, o 17:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Korzystając z postaci trygonometrycznej obliczyć l. zesp.
\(\displaystyle{ \alpha _{1} = \frac{ \pi }{4} \\d4xet pisze: \(\displaystyle{ \alpha _{1} = \frac{ \pi }{4} \\
\alpha _{2} = \frac{ \pi }{4}}\)
\alpha _{2} = \frac{ 3\pi }{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Korzystając z postaci trygonometrycznej obliczyć l. zesp.
\(\displaystyle{ z = z_{1}\cdot z_2}=(4+4i)(-3 +3i)= -12(1 +i)(1 -i) = -12( 1- i^2) =-24.}\)
\(\displaystyle{ r = 24, \phi = \pi.}\)
\(\displaystyle{ z= 24( \cos(\pi) + i\sin(\pi)).}\)
\(\displaystyle{ r = 24, \phi = \pi.}\)
\(\displaystyle{ z= 24( \cos(\pi) + i\sin(\pi)).}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2019, o 16:59 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 lis 2018, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
Korzystając z postaci trygonometrycznej obliczyć l. zesp.
Rozumiem, że wynika to z tego że jesteśmy w II ćwiartce, ale no nadal nie wiem co dalej.kerajs pisze:\(\displaystyle{ \alpha _{1} = \frac{ \pi }{4} \\d4xet pisze: \(\displaystyle{ \alpha _{1} = \frac{ \pi }{4} \\
\alpha _{2} = \frac{ \pi }{4}}\)
\alpha _{2} = \frac{ 3\pi }{4}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Korzystając z postaci trygonometrycznej obliczyć l. zesp.
\(\displaystyle{ z_1= 4 \sqrt{2} \left( \cos \frac{\pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4} \right) \\
z_2= 3 \sqrt{2} \left( \cos \frac{3\pi}{4} + i \sin \frac{3\pi}{4} \right) \\
z_1z_2=4 \sqrt{2} \left( \cos \frac{\pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4} \right) 3 \sqrt{2} \left( \cos \frac{3\pi}{4} + i \sin \frac{3\pi}{4} \right) =\\=24 \left( \cos \left( \frac{\pi}{4} +\frac{3\pi}{4} \right) + i \sin \left( \frac{\pi}{4} +\frac{3\pi}{4} \right) \right)}\)
co daje poprawny wynik.
z_2= 3 \sqrt{2} \left( \cos \frac{3\pi}{4} + i \sin \frac{3\pi}{4} \right) \\
z_1z_2=4 \sqrt{2} \left( \cos \frac{\pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4} \right) 3 \sqrt{2} \left( \cos \frac{3\pi}{4} + i \sin \frac{3\pi}{4} \right) =\\=24 \left( \cos \left( \frac{\pi}{4} +\frac{3\pi}{4} \right) + i \sin \left( \frac{\pi}{4} +\frac{3\pi}{4} \right) \right)}\)
co daje poprawny wynik.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2019, o 21:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.