Cześć!
Mam problem z takim zadaniem z kolokwium.
Oblicz:
\(\displaystyle{ \frac{\left(-\cos{\alpha}+i\sin{\alpha}\right)^5}{-1+i\sqrt3}}\)
Doszedłem do takiej postaci i nie mam pojęcia co dalej, w jaki sposób to zrobić?
\(\displaystyle{ \frac{-\left[\cos{\left(-5\alpha\right)}+i\sin{\left(-5\alpha\right)}\right]}{i\sqrt3-1}}\)
Oblicz wyrażenie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 sty 2019, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Oblicz wyrażenie zespolone
Ostatnio zmieniony 26 sty 2019, o 00:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 sty 2019, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Re: Oblicz wyrażenie zespolone
Po obliczeniu uzyskałem: \(\displaystyle{ 2\left(\cos{\frac{\pi}{6}}+i\sin{\frac{\pi}{6}}\right)}\)
Następie podzieliłem moduły i odjąłem argumenty przez co uzyskałem taką postać:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left[\cos{\left(-5\alpha-\frac{\pi}{6}\right)}+i\sin{\left(-5\alpha-\frac{\pi}{6}\right)}\right]}\)
Czy tutaj się wszystko zgadza?
-- 26 sty 2019, o 14:44 --
Nie chciałbym zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj.
Mam takie zadanie:
Znajdź argument liczby zespolonej
\(\displaystyle{ arg(z^2+z)}\) jeśli \(\displaystyle{ |z|=1}\)
Jak się za to zabrać?-- 26 sty 2019, o 14:57 --.
Następie podzieliłem moduły i odjąłem argumenty przez co uzyskałem taką postać:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left[\cos{\left(-5\alpha-\frac{\pi}{6}\right)}+i\sin{\left(-5\alpha-\frac{\pi}{6}\right)}\right]}\)
Czy tutaj się wszystko zgadza?
-- 26 sty 2019, o 14:44 --
Nie chciałbym zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj.
Mam takie zadanie:
Znajdź argument liczby zespolonej
\(\displaystyle{ arg(z^2+z)}\) jeśli \(\displaystyle{ |z|=1}\)
Jak się za to zabrać?-- 26 sty 2019, o 14:57 --.