Ma ktoś pomysł jak mogę pokazać, że dla każdego \(\displaystyle{ w}\) zespolonego istnieje \(\displaystyle{ z}\) zespolone, że \(\displaystyle{ \sin(z) = w}\)?
Próbuję cokolwiek pokazać z definicji sinusa przy pomocy szeregu nieskończonego ale wcale mi to nie idzie.
Istnieje z takie, że
Re: Istnieje z takie, że
\(\displaystyle{ \sin(z)=\frac{e^{iz}-e^{-iz}}{2i}=w.}\) Stąd wylicz \(\displaystyle{ z}\). Podobne zadanie robi się z sinusem hiperbolicznym na prostej. Występuje wtedy równanie kwadratowe z parametrem. Tu też tak powinno wyjść.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 30 paź 2018, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Re: Istnieje z takie, że
gdy wezmę \(\displaystyle{ k = e^{iz}}\)
to wychodzi mi \(\displaystyle{ k = 2wi \pm \sqrt{4-4w^2}}\)
da się jakoś ładnie z tego \(\displaystyle{ z}\) wyliczyć?
to wychodzi mi \(\displaystyle{ k = 2wi \pm \sqrt{4-4w^2}}\)
da się jakoś ładnie z tego \(\displaystyle{ z}\) wyliczyć?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Istnieje z takie, że
tak jak ci mówi przedmówca skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ \sin z= \frac{e^{iz}-e^{-iz}}{2i}}\)
chyba wychodzi \(\displaystyle{ z=-i\log(iw\mp \sqrt{1-w^2})}\) albo coś zbliżonego
\(\displaystyle{ \sin z= \frac{e^{iz}-e^{-iz}}{2i}}\)
chyba wychodzi \(\displaystyle{ z=-i\log(iw\mp \sqrt{1-w^2})}\) albo coś zbliżonego