Jak to licze wycodza mi jakies masakryczne liczby. prosil bym o rozpisanie krok po roku:)
\(\displaystyle{ x^{2}-x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x+4=0}\)
Zapis poprawiłam.
ariadna
Wyznacz pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
Wyznacz pierwiastki
\(\displaystyle{ \Delta
to w takim razie:
\(\displaystyle{ x_1=1/2+\sqrt{3}/2i\\
x_2=1/2-\sqrt{3}/2i}\)}\)
to w takim razie:
\(\displaystyle{ x_1=1/2+\sqrt{3}/2i\\
x_2=1/2-\sqrt{3}/2i}\)}\)
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, o 14:55 przez g-dreamer, łącznie zmieniany 8 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Universe
Wyznacz pierwiastki
Hmm, no g-dreamer chyba cos sknociles bo ja troche lapie liczby zespolone i to nie liczby rzeczywiste wiec...
tylko ktory to przyklad? czy moglbys to poprawic albo moze ktos jeszcze by to rozwiazal.
tylko ktory to przyklad? czy moglbys to poprawic albo moze ktos jeszcze by to rozwiazal.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Wyznacz pierwiastki
Ja bym zaproponował najnormalniej w świecie skorzystać z delty i jak dojdziemy do x1 oraz x2 zastosować
\(\displaystyle{ \sqrt{-x}=\sqrt{x}*i}\), a z tego łatwo otrzymasz postać \(\displaystyle{ a+bi}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-x}=\sqrt{x}*i}\), a z tego łatwo otrzymasz postać \(\displaystyle{ a+bi}\)