Interpretacja geometryczna liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
whatsup1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 paź 2018, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Interpretacja geometryczna liczb zespolonych

Post autor: whatsup1 »

Jeśli mam nierówność typu \(\displaystyle{ \arg(z) \le \frac{ \pi }{6}}\) to po prostu zaznaczam obszar pod kątem względem punktu \(\displaystyle{ (0,0)}\), ale jeśli nierówność jest postaci \(\displaystyle{ \arg(z + 2 +3i) \le \frac{ \pi }{6}}\) to zaznaczam ten sam kąt ale względem punktu \(\displaystyle{ (-2,-3)}\)?
I co z sytuacją gdy zamiast \(\displaystyle{ z}\) będę mieć \(\displaystyle{ \overline{z}}\)?
Ostatnio zmieniony 2 gru 2018, o 17:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7922
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1672 razy

Interpretacja geometryczna liczb zespolonych

Post autor: janusz47 »

Wtedy korzystamy z argumentu liczby sprzężonej:

\(\displaystyle{ \arg(\overline{z}) = 2\pi -\arg(z).}\)
ODPOWIEDZ