Narysować na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Narysować na płaszczyźnie zespolonej
Narysować na płaszczyźnie zespolonej: \(\displaystyle{ Re(z^3) \ge Im(z^3)}\)
Podstawiłem \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i wyszło mi: \(\displaystyle{ a^3-3ab^2 \ge 3a^2b-b^3}\)
Ale jak to narysować nie wiem.
Podstawiłem \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i wyszło mi: \(\displaystyle{ a^3-3ab^2 \ge 3a^2b-b^3}\)
Ale jak to narysować nie wiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 29 lis 2018, o 23:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 6 razy
Narysować na płaszczyźnie zespolonej
Przenieś wszystkie wyrazy na jedną stronę i skorzystaj z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia.kylercopeland pisze:Narysować na płaszczyźnie zespolonej: \(\displaystyle{ Re(z^3) \ge Im(z^3)}\)
Podstawiłem \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i wyszło mi: \(\displaystyle{ a^3-3ab^2 \ge 3a^2b-b^3}\)
Ale jak to narysować nie wiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 29 lis 2018, o 23:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 6 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie zespolonej
Wzór na sześcian sumy:kylercopeland pisze:Odpowiedniego to znaczy którego?
\(\displaystyle{ a^3 - 3a^2b-3ab^2 +b^3 \ge 0 \\
(a+b)^3 - 6a^2b-6ab^2 \ge 0 \\
(a+b)^3 - 6ab(a+b) \ge 0 \\
((a+b)^2 - 6ab)(a+b) \ge 0 \\
(a^2-4ab+b^2)(a+b) \ge 0}\)
Pozostaje rozłożyć wyrażenie kwadratowe powyżej i zbadać jego znak.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2018, o 20:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie zespolonej
No dobrze, ale w dalszym ciągu nie wiem jak to narysować. Co to będzie w układzie współrzędnych? Koło? Prosta?
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie zespolonej
A zrobiłeś to:
JK
?Siemorod pisze:\(\displaystyle{ (a^2-4ab+b^2)(a+b) \ge 0}\)
Pozostaje rozłożyć wyrażenie kwadratowe powyżej i zbadać jego znak.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie zespolonej
Tak, aczkolwiek nie wiem czy o taki rozkład chodzi:
\(\displaystyle{ (a-2b)^2-3b^2}\)
\(\displaystyle{ (a-2b)^2-3b^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 29 lis 2018, o 23:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 6 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie zespolonej
Równość \(\displaystyle{ (a-2b)^2-3b^2=0}\) wyznacza parę przecinających się prostych. Nierówność \(\displaystyle{ (a-2b)^2-3b^2 \ge 0}\) rozwiązuję się dzieląc ją na przypadki:kylercopeland pisze:Tak, aczkolwiek nie wiem czy o taki rozkład chodzi:
\(\displaystyle{ (a-2b)^2-3b^2}\)
\(\displaystyle{ a-2b\ge \sqrt{3} b \vee a-2b \le - \sqrt{3} b}\)
Swoją drogą, można do tego zadania podejść alternatywnie podstawieniem trygonometrycznym, które wówczas szybko prowadzi do prostej nierówności \(\displaystyle{ \cos 3 \varphi \ge \sin 3 \varphi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie zespolonej
Tym sposobem wyszło mi \(\displaystyle{ \varphi \in \left[ - \frac{\pi}{4}; \frac{\pi}{12} \right]}\)Siemorod pisze:Swoją drogą, można do tego zadania podejść alternatywnie podstawieniem trygonometrycznym, które wówczas szybko prowadzi do prostej nierówności \(\displaystyle{ \cos 3 \varphi \ge \sin 3 \varphi}\).
Może ktoś sprawdzić?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 29 lis 2018, o 23:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 6 razy
Narysować na płaszczyźnie zespolonej
Coś mało tych kątów.
Patrz (metoda "walec"):
\(\displaystyle{ \sin 3 \varphi - \cos 3 \varphi \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}\sin 3 \varphi - \frac{ \sqrt{2} }{2} \cos 3 \varphi \le 0}\)
Ze wzoru na sinus sumy:
\(\displaystyle{ \sin \left( 3 \varphi - \frac{ \pi}{4} \right) \le 0}\)
A sinus jest niedodatni dla argumentów z przedziału \(\displaystyle{ \left[ (2k-1)\pi, 2k\pi \right], k \in \mathbb{Z}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ 3 \varphi - \frac{\pi}{4}\in \left[ (2k-1)\pi, 2k\pi \right]}\)
\(\displaystyle{ 3 \varphi \in \left[ (2k-1)\pi+\frac{ \pi}{4}, 2k\pi+\frac{\pi}{4} \right]}\)
\(\displaystyle{ \varphi \in \left[ \frac{(2k-1)\pi}{3}+\frac{ \pi}{12}, \frac{2k\pi}{3}+\frac{ \pi}{12} \right]}\)
Nas interesuje \(\displaystyle{ \varphi}\) z przedziału \(\displaystyle{ left[ 0, 2pi
ight)}\) i takie musisz znaleźć z powyższego zbioru. Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem w rozwiązywaniu.
Patrz (metoda "walec"):
\(\displaystyle{ \sin 3 \varphi - \cos 3 \varphi \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}\sin 3 \varphi - \frac{ \sqrt{2} }{2} \cos 3 \varphi \le 0}\)
Ze wzoru na sinus sumy:
\(\displaystyle{ \sin \left( 3 \varphi - \frac{ \pi}{4} \right) \le 0}\)
A sinus jest niedodatni dla argumentów z przedziału \(\displaystyle{ \left[ (2k-1)\pi, 2k\pi \right], k \in \mathbb{Z}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ 3 \varphi - \frac{\pi}{4}\in \left[ (2k-1)\pi, 2k\pi \right]}\)
\(\displaystyle{ 3 \varphi \in \left[ (2k-1)\pi+\frac{ \pi}{4}, 2k\pi+\frac{\pi}{4} \right]}\)
\(\displaystyle{ \varphi \in \left[ \frac{(2k-1)\pi}{3}+\frac{ \pi}{12}, \frac{2k\pi}{3}+\frac{ \pi}{12} \right]}\)
Nas interesuje \(\displaystyle{ \varphi}\) z przedziału \(\displaystyle{ left[ 0, 2pi
ight)}\) i takie musisz znaleźć z powyższego zbioru. Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem w rozwiązywaniu.