Zaznacz na płaszczyźnie zbiór liczb zespolonych spełniających warunki:
\(\displaystyle{ \pi < arg (iz ^{2})< \frac{3}{2} \pi \wedge |iz+2+i|<|2 \sqrt{2}-i|}\).
Zaznacz na płaszczyźnie zbiór liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Re: Zaznacz na płaszczyźnie zbiór liczb zespolonych
Tradycyjnie, najłatwiej wstawiając \(\displaystyle{ z=x+iy}\).
Można też popracować z własnościami.
Mamy:
\(\displaystyle{ \arg{z^n} = n \cdot \arg{z}, \arg{(z_1 z_2)} = arg{z_1 } + arg{ z_2}}\), stąd
\(\displaystyle{ \arg(iz^2)= \arg i + 2 \arg z = \frac{\pi}{4} + 2\arg z}\)
Można też popracować z własnościami.
Mamy:
\(\displaystyle{ \arg{z^n} = n \cdot \arg{z}, \arg{(z_1 z_2)} = arg{z_1 } + arg{ z_2}}\), stąd
\(\displaystyle{ \arg(iz^2)= \arg i + 2 \arg z = \frac{\pi}{4} + 2\arg z}\)