Zbiór liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
xxdakee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 paź 2018, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Moskwa
Podziękował: 3 razy

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: xxdakee »

Korzystająć z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć i narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunki:

\(\displaystyle{ |\overline{z}+2-3i|<5}\)

Doszedłem do takiej nierówności:

\(\displaystyle{ (x+2)^2 + (-y-3)^2 < 25}\)

I nie wiem co dalej. Bo jeśli przed \(\displaystyle{ y}\) jest \(\displaystyle{ -}\) to nie jest to równanie okręgu prawda?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2018, o 17:59 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Sprzężenie z to \overline{z}.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: Benny01 »

\(\displaystyle{ (-y-3)^2=(y+3)^2}\)
Poza tym jest to i tak źle.
\(\displaystyle{ (x+2)^2+(y-3)^2<25}\)
xxdakee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 paź 2018, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Moskwa
Podziękował: 3 razy

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: xxdakee »

Benny01 pisze:\(\displaystyle{ (-y-3)^2=(y+3)^2}\)
Poza tym jest to i tak źle.
\(\displaystyle{ (x+2)^2+(y-3)^2<25}\)
To jak powinno być? I co jest źle?
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: MrCommando »

Mamy \(\displaystyle{ |\overline{z}-(-2+3i)|<5}\). Taka nierówność opisuje koło otwarte o środku w punkcie \(\displaystyle{ (-2,3)}\) i promieniu 5. Sprzężenia poszukiwanych przez nas liczb leżą w tym kole. Z definicji i własności sprzężenia wynika, że \(\displaystyle{ \overline{z}-(-2+3i)=\overline{z}+2-3i=\overline{z}+\overline{2+3i}=\overline{z+2+3i}=\overline{z-(-2-3i)}}\). Ale oczywiście dla każdego \(\displaystyle{ z\in\mathbb{C}}\) jest \(\displaystyle{ |z|=|\overline{z}|}\), zatem \(\displaystyle{ |\overline{z}-(-2+3i)|=|\overline{z-(-2-3i)}|=|z-(-2-3i)|}\), zatem \(\displaystyle{ |z-(-2-3i)|<5}\). Teraz widać w jakim zbiorze leżą poszukiwane liczby.
xxdakee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 paź 2018, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Moskwa
Podziękował: 3 razy

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: xxdakee »

A jak sytuacja będzie wyglądała dla
\(\displaystyle{ |z^2 + 2iz -1|<9}\)
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: MrCommando »

Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ z^2+2iz-1=(z+i)^2}\).
ODPOWIEDZ