Narysuj! Treść zadania " Narysuj"

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mati89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 6 cze 2018, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Narysuj! Treść zadania " Narysuj"

Post autor: mati89 »

Witam,
pomoże ktoś?

a) \(\displaystyle{ z^6+2i|z^6|=| \overline{z} |^6}\)
b) \(\displaystyle{ Re(iz^6)=0}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, o 01:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \overline{z}.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Narysuj! Treść zadania " Narysuj"

Post autor: PoweredDragon »

Może zamiast napisać, że nad z ma być linia prosta, a nie strzałka, wystarczy napisać "z ze strzałką to sprzężenie". Jeśli nie rozumiesz tego pojęcia, to nie ma sensu rozwiązywać zadań. To tylko kwestia oznaczenia, więc nie wiem czym jest "linia prosta" nad z. Moduł sprzężenia i moduł z są równe, a zatem


\(\displaystyle{ z^6 + 2i \left| z^6\right| = \left| z^6\right|}\)

\(\displaystyle{ z^6 = \left| z^6\right| (1 - 2i)}\)

\(\displaystyle{ \left| z^6\right| (\cos (6x) + i \sin (6x)) = \left| z^6\right| (1-2i)}\)

\(\displaystyle{ \left| z^6 \right| = 0}\) lub \(\displaystyle{ \cos (6x) + i \sin (6x) = 1-2i}\)

Oczywiście przypadek drugi jest sprzeczny (pod warunkiem, że \(\displaystyle{ x \in \mathbb R}\) i na pewno o to chodziło), stąd \(\displaystyle{ z = 0}\). To chyba umiesz narysować?

\(\displaystyle{ Re(iz^6) = 0 \Leftrightarrow iz^6 \in \mathbb C \setminus \mathbb R \Leftrightarrow z^6 \in \mathbb R}\) Wiesz jak to wygląda?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, o 15:28 przez PoweredDragon, łącznie zmieniany 1 raz.
mati89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 6 cze 2018, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Narysuj! Treść zadania " Narysuj"

Post autor: mati89 »

Niestety nie wiem jak to narysować -- 28 lis 2018, o 14:23 --Jak będzie wyglądał podpunkt b?
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Narysuj! Treść zadania " Narysuj"

Post autor: PoweredDragon »

No jak można nie wiedzieć jak narysować \(\displaystyle{ z =0}\)...

w b) masz pierwiastki 6 stopnia z liczb rzeczywistych, narysuj sobie np. pierwiastki 6-tego stopnia z 1 i pierwiastki 6-tego stopnia z 2 i zauważ, co mają wspólnego (trywialna obserwacja)
ODPOWIEDZ