a) \(\displaystyle{ ( \overline{z} )^2|z|^2= \frac{4}{z^2}}\)
b) \(\displaystyle{ |z|^3=iz^3}\)
Używając postaci wykładniczej oblicz:
Używając postaci wykładniczej oblicz:
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 00:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Używając postaci wykładniczej oblicz:
a), b)
Podstaw:
\(\displaystyle{ z = re^{i \phi}}\)
\(\displaystyle{ \overline{z} = re^{-i \phi}}\)
\(\displaystyle{ |z| = r.}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ r, \phi.}\)
Podstaw:
\(\displaystyle{ z = re^{i \phi}}\)
\(\displaystyle{ \overline{z} = re^{-i \phi}}\)
\(\displaystyle{ |z| = r.}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ r, \phi.}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 10:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Używając postaci wykładniczej oblicz:
Podstaw do
\(\displaystyle{ z=r\cdot e^{(i\phi)}}\)
i koniec.
\(\displaystyle{ z=r\cdot e^{(i\phi)}}\)
i koniec.
Re: Używając postaci wykładniczej oblicz:
możliwe żeby kąt nie wyszedł??-- 27 lis 2018, o 20:40 --w punkcie a?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Używając postaci wykładniczej oblicz:
znasz taką własność?
\(\displaystyle{ \overline z z=\left| z\right|^2}\)
pomnóż równanie z punktu a stronami przez \(\displaystyle{ z^2}\) i skorzystaj z niej
\(\displaystyle{ \overline z z=\left| z\right|^2}\)
pomnóż równanie z punktu a stronami przez \(\displaystyle{ z^2}\) i skorzystaj z niej