Chce wykazać implikację:
Jeżeli \(\displaystyle{ \tg x = i \frac{1-z} {z+1} \Rightarrow \tg nx = i \frac{1-z^{n}} {1+z^{n}}}\)
dla \(\displaystyle{ z \in \mathbb{C} ;z \neq 1 \neq z^{n}; x \in \mathbb{R}}\)
Próbowałem to jakoś zaatakować z postaci wykładniczej zespolonej \(\displaystyle{ \tg}\), jednak to ślepy załupek.
Wykazać implikacje trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Wykazać implikacje trygonometryczną
Ostatnio zmieniony 25 lis 2018, o 11:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Wykazać implikacje trygonometryczną
\(\displaystyle{ \tg (nx)=\frac{\sin(nx)}{\cos(nx)}=\frac{\mathrm{Im}\left( e^{inx}\right)}{\mathrm{Re}\left( e^{inx}\right) }
=\\= \frac{\mathrm{Im}\left( \left( \cos x+i\sin x\right)^n \right) }{\mathrm{Re}\left( \left( \cos x+i\sin x\right)^n \right) }}\)
i to powinno umożliwić napisanie jakiegoś prostego dowodu indukcyjnego.
=\\= \frac{\mathrm{Im}\left( \left( \cos x+i\sin x\right)^n \right) }{\mathrm{Re}\left( \left( \cos x+i\sin x\right)^n \right) }}\)
i to powinno umożliwić napisanie jakiegoś prostego dowodu indukcyjnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Wykazać implikacje trygonometryczną
Nie rozumiem, powiązania tych równości których napisaliście a tezą zadania.
Probowałem przekształcać ze wzoru Moivre'a, to
Probowałem przekształcać ze wzoru Moivre'a, to
i dostajePremislav pisze:\(\displaystyle{ = \frac{\mathrm{Im}\left( \left( \cos x+i\sin x\right)^n \right) }{\mathrm{Re}\left( \left( \cos x+i\sin x\right)^n \right) }}\)
a4karo pisze:\(\displaystyle{ \tg(n+1)x=\frac{\tg nx+\tg x}{1-\tg nx\tg x}=...}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Wykazać implikacje trygonometryczną
To bardzo dobrze. Używałeś kiedyś indukcji matematycznej? Wydaje mi się, że nawet w tym dziale.
Wiesz, że \(\displaystyle{ \tg x = i \frac{1-z} {z+1}}\) (przy założeniach jak w Twoim pierwszym poście), a chcesz udowodnić, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN^+}\) jest \(\displaystyle{ \tg nx = i \frac{1-z^{n}} {1+z^{n}}}\).
Ten wzorek pomaga w kroku indukcyjnym.
Wiesz, że \(\displaystyle{ \tg x = i \frac{1-z} {z+1}}\) (przy założeniach jak w Twoim pierwszym poście), a chcesz udowodnić, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in\NN^+}\) jest \(\displaystyle{ \tg nx = i \frac{1-z^{n}} {1+z^{n}}}\).
Ten wzorek pomaga w kroku indukcyjnym.