Mam takie zadanka:
Narysować na płaszczyźnie zbiory
a) \(\displaystyle{ \{z \in \mathbb{C}: \left| z-i \right| + \left| z+i\right|=7 \}}\)
b) \(\displaystyle{ \left\{z \in \mathbb{C}:\Re \frac{z-i}{z-5} =0\right\}}\)
W tym pierwszym wiem, że to będzie elipsa ogniskach w punktach \(\displaystyle{ (0,1)}\) i \(\displaystyle{ (0,-1)}\) i powinienem dojść do równania elipsy, pytanie jak zacząć to rozwiązywać tak ażeby nie zakopać się w obliczeniach?
A w b) nawet nie mam bladego pojęcia jak to mogłoby wyglądać. Jakaś wskazówka, jak zacząć byłaby mile widziana.
Edit: poprawiłem warunek
Narysować na płaszczyźnie zbiory
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Narysować na płaszczyźnie zbiory
Ostatnio zmieniony 21 lis 2018, o 18:37 przez Unforg1ven, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie zbiory
W b) to ja też nie mam pojęcia, bo \(\displaystyle{ \Re \frac{z-i}{z-5}}\) nie jest żadnym warunkiem - coś zgubiłeś.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie zbiory
Miałem na myśli
\(\displaystyle{ \left\{z \in \mathbb{C}:\Re \frac{z-i}{z-5} =0\right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{z \in \mathbb{C}:\Re \frac{z-i}{z-5} =0\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie zbiory
\(\displaystyle{ \ \Re z=0}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ z=it}\) dla pewnego rzeczywistego \(\displaystyle{ t}\)