Na płaszczyznie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
foe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 paź 2018, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 1 raz

Na płaszczyznie zespolonej

Post autor: foe »

\(\displaystyle{ \frac{z-i}{ z+i}=i}\)

Jak mam to rozwiązać?


Podstawiam za\(\displaystyle{ z: x+yi}\) ale nie wiem jak i co dalej?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Na płaszczyznie zespolonej

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ z-i=iz-1\\
z(1-i)=-1+i\\
z= \frac{-1+i}{1-i}\\
z= \frac{(-1+i)(1+i)}{(1-i)(1+i)} \\
z=...}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7916
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Na płaszczyznie zespolonej

Post autor: janusz47 »

I dalej rozwiązujemy równanie wymierne ze względu na \(\displaystyle{ x, y.}\)

Potem podstawiamy \(\displaystyle{ x ,y}\) do \(\displaystyle{ z = x + iy.}\)
foe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 paź 2018, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 1 raz

Re: Na płaszczyznie zespolonej

Post autor: foe »

doszedłem do:

\(\displaystyle{ -y=(-1-x)i}\)

Czyli teraz pomijam część urojoną?
\(\displaystyle{ y=1+x}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Na płaszczyznie zespolonej

Post autor: a4karo »

PO co tak kombinujesz. Przecież kerajs napisał ci rozwiązanie
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7916
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Na płaszczyznie zespolonej

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ z \neq -i}\)

\(\displaystyle{ \frac{x+iy - i}{x+iy +i}= i}\)

\(\displaystyle{ x+iy -i = ix + i^2y +i^2}\)

\(\displaystyle{ x +iy -i - ix -i^2y -i^2 =0}\)

\(\displaystyle{ x + y +1 +iy -ix -i =0}\)

\(\displaystyle{ x+y +1 + i(-x +y-1) =0}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases}{x+y +1 =0 \\ -x +y -1 =0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ y = 0,\ \ x =-1}\)

\(\displaystyle{ z = -1 +0y = -1}\)

\(\displaystyle{ z =-1.}\)


Z rozwiązania kerajsa

\(\displaystyle{ z-i=iz-1\\ z(1-i)=-1+i\\ z= \frac{-1+i}{1-i}= -\frac{1-i}{1-i}= -1.}\)

\(\displaystyle{ z =-1.}\)
ODPOWIEDZ