Równania zespolone.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mateuszmm7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 7 lis 2018, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Równania zespolone.

Post autor: mateuszmm7 »

Jak rozwiązać te równania zespolone?

a) \(\displaystyle{ (iz-6z)(iz^2+1)=0}\)

tutaj z pierwszego składnika wyszło mi \(\displaystyle{ z=0}\), a w drugim doszedłem do \(\displaystyle{ z^2=i}\) i nie wiem co mogę z tym zrobić dalej.

b) \(\displaystyle{ iz^2+2iz-16i}\)

czy tutaj normalnie wyciągam \(\displaystyle{ i}\) przed nawias, liczę deltę i rozwiązuję jak równanie kwadratowe i rozwiązania wychodzą: \(\displaystyle{ z = \left\{ -1- \sqrt{17}, -1+ \sqrt{17}\right\}}\)

c) \(\displaystyle{ z^3+z^2+2z+1=0}\), czy tutaj rozwiązaniem jest po prostu pierwiastek tego wielomianu:\(\displaystyle{ z=-1}\)?

z góry dziękuję za pomoc!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Równania zespolone.

Post autor: a4karo »

a) rozwiąż w liczbach rzeczywistych równanie \(\displaystyle{ (x+iy)^2=0}\). Albo poczytaj o postaci trygonometrycznaj liczby zespolonej

b) tak

c) \(\displaystyle{ -1}\) nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
ODPOWIEDZ