Mam taką sumę do policzenia.
\(\displaystyle{ S=\sum_{k=1}^{n} 2^{k}\cos(kx)}\), gdzie \(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}}\)
,przy ustalonym \(\displaystyle{ n}\).
Zauważam:
\(\displaystyle{ \cos(kx)=\Re({e^{ikx}})}\).
Zauważamy, że jest to ciąg geometryczny.
\(\displaystyle{ q= \Re \frac{2^{k+1}e^{k+1ix}}{2^{k}e^{kix}}= \Re 2e^{ix}}\)
zatem, ze wzoru sumę ciągu geometrycznego.
\(\displaystyle{ S=\Re \left( \frac{2^{n} e^{ix}-1}{2e^{ix}-1} \cdot 2e^{ix}\right)}\)
Dochodzę do tego miejsca i nie wiem jak to dalej uprościć.
Suma trygonometryczna razy wyraz wykładniczy
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Suma trygonometryczna razy wyraz wykładniczy
Powinno być:Unforg1ven pisze:zatem, ze wzoru sumę ciągu geometrycznego.
\(\displaystyle{ S=\Re \left( \frac{2^{n} e^{ix}-1}{2e^{ix}-1} \cdot 2e^{ix}\right)}\)
\(\displaystyle{ S = \Re \left( \frac{2^n e^{i \textcolor{red}{n} x} - 1}{2 e^{ix} - 1} \cdot 2 e^{ix} \right).}\)
A dalej standardowo - pomnóż licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika i uprość. Zapewne wiesz, że \(\displaystyle{ \overline{e^{ix}} = e^{-ix}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Suma trygonometryczna razy wyraz wykładniczy
Liczę
\(\displaystyle{ \Re \frac{(2^{n}e^{inx}-1)(2e^{-ix}-1)} {(2e^{ix}-1)(2e^{-ix}-1)}=}\)
i po mozolnych przekształceniach wychodzi mi
\(\displaystyle{ \Re \frac {2^n(2e^{inx}-e^{i(n+1)x} ) -2e^{2ix}+e^{ix} }{3+2(e^{ix}+e^{-ix})}}\)
Pytanie teraz czy mam skorzystać z \(\displaystyle{ \Re \sum{z}=\sum \Re{z}}\)
Zauważając, że jak podzielę przez \(\displaystyle{ 2}\) licznik i mianownik to w mianowniku otrzymam cosinus.
Czy jest można to jakoś prościej zrobić, oraz czy w ogólności dobrze myślę.
\(\displaystyle{ \Re \frac{(2^{n}e^{inx}-1)(2e^{-ix}-1)} {(2e^{ix}-1)(2e^{-ix}-1)}=}\)
i po mozolnych przekształceniach wychodzi mi
\(\displaystyle{ \Re \frac {2^n(2e^{inx}-e^{i(n+1)x} ) -2e^{2ix}+e^{ix} }{3+2(e^{ix}+e^{-ix})}}\)
Pytanie teraz czy mam skorzystać z \(\displaystyle{ \Re \sum{z}=\sum \Re{z}}\)
Zauważając, że jak podzielę przez \(\displaystyle{ 2}\) licznik i mianownik to w mianowniku otrzymam cosinus.
Czy jest można to jakoś prościej zrobić, oraz czy w ogólności dobrze myślę.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Suma trygonometryczna razy wyraz wykładniczy
Niepoprawnie.Unforg1ven pisze:i po mozolnych przekształceniach wychodzi mi
\(\displaystyle{ \Re \frac {2^n(2e^{inx}-e^{i(n+1)x} ) -2e^{2ix}+e^{ix} }{3+2(e^{ix}+e^{-ix})}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Suma trygonometryczna razy wyraz wykładniczy
Po dwóch próbach liczenia za każdym razie zakopuję się w obliczeniach i nie wiem jak to dalej pociągnąć.
Czy ktoś mógłby pokazać jak to dalej należy zrobić?
Czy ktoś mógłby pokazać jak to dalej należy zrobić?