Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 11 lis 2018, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
\(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{ \left( 1+i \right) ^{3} }}\)
No więc tak, mają być 3 rozwiązania.
Najpierw obliczam potęgę z liczby pod pierwiastek, wyszło mi \(\displaystyle{ -2+2i}\).
Z tego wyliczam pierwiastek, pierwszy wynik otrzymałem \(\displaystyle{ 1+i}\)
Ale w drugim już jest problem bo zatrzymuję się na takiej postaci:
\(\displaystyle{ z \left( 1 \right) = \sqrt{2} \left( \cos \frac{11}{12} \pi +i\sin \frac{11}{12} \pi \right)}\)
Czy robię coś nie tak? Czy pierwszy wynik jest ok?
PS. moduł wyszedł mi \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\) czyli we wzorze na pierwiastek przed nawiasem mam \(\displaystyle{ \sqrt[n]{|z|} = \sqrt[3]{ 2\sqrt{2} } = \sqrt{2}}\)
Może tutaj jest błąd?
No więc tak, mają być 3 rozwiązania.
Najpierw obliczam potęgę z liczby pod pierwiastek, wyszło mi \(\displaystyle{ -2+2i}\).
Z tego wyliczam pierwiastek, pierwszy wynik otrzymałem \(\displaystyle{ 1+i}\)
Ale w drugim już jest problem bo zatrzymuję się na takiej postaci:
\(\displaystyle{ z \left( 1 \right) = \sqrt{2} \left( \cos \frac{11}{12} \pi +i\sin \frac{11}{12} \pi \right)}\)
Czy robię coś nie tak? Czy pierwszy wynik jest ok?
PS. moduł wyszedł mi \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\) czyli we wzorze na pierwiastek przed nawiasem mam \(\displaystyle{ \sqrt[n]{|z|} = \sqrt[3]{ 2\sqrt{2} } = \sqrt{2}}\)
Może tutaj jest błąd?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2018, o 21:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
Zadajesz sobie niepotrzebny trud, po co podnosić to do trzeciej potęgi skoro potem i tak trzeba pierwiastkować. Nie lepiej od razu zauważyć że jednym z rozwiązań jest po prostu
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ (1+i)^{3}}=1+i}\)
a dwa kolejne są równo rozłożone na okręgu więc trzeba tylko pomnożyć ten który już mamy przez \(\displaystyle{ \cos 120^{\circ}+i\sin 120^{\circ}}\) więc:
\(\displaystyle{ z_0=1+i}\)
\(\displaystyle{ z_1=\left( 1+i\right)\left( \cos 120^{\circ}+i\sin 120^{\circ}\right)}\)
\(\displaystyle{ z_2=\left( 1+i\right)\left( \cos 120^{\circ}+i\sin 120^{\circ}\right)^2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ (1+i)^{3}}=1+i}\)
a dwa kolejne są równo rozłożone na okręgu więc trzeba tylko pomnożyć ten który już mamy przez \(\displaystyle{ \cos 120^{\circ}+i\sin 120^{\circ}}\) więc:
\(\displaystyle{ z_0=1+i}\)
\(\displaystyle{ z_1=\left( 1+i\right)\left( \cos 120^{\circ}+i\sin 120^{\circ}\right)}\)
\(\displaystyle{ z_2=\left( 1+i\right)\left( \cos 120^{\circ}+i\sin 120^{\circ}\right)^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 11 lis 2018, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
Rzeczywiście, można i tak, początkowo zastanawiałem się jak bym tym sposobem znalazł 2 i 3 wynik...
A czy da się i jeśli się da to jak wyliczyć drugi i trzeci wynik korzystając ze standardowego wzoru
\(\displaystyle{ Z_k= \sqrt[n]{|z|} \left( \cos \frac{ \beta +2k \pi }{n}+ i\sin \frac{ \beta +2k \pi }{n}\right)}\)
PS. Czy ten wzór co podałeś na 2 i 3 wynik to to samo co ten:
\(\displaystyle{ z_k=z(k-1)\left( \cos \frac{2 \pi }{n} + i\sin \frac{2 \pi }{n}\right)}\)
Skąd te \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) i dlaczego przy \(\displaystyle{ z_2}\) jest kwadrat na końcu??
PS2. Nwm jak się robi kąt fi więc dałem betę
A czy da się i jeśli się da to jak wyliczyć drugi i trzeci wynik korzystając ze standardowego wzoru
\(\displaystyle{ Z_k= \sqrt[n]{|z|} \left( \cos \frac{ \beta +2k \pi }{n}+ i\sin \frac{ \beta +2k \pi }{n}\right)}\)
PS. Czy ten wzór co podałeś na 2 i 3 wynik to to samo co ten:
\(\displaystyle{ z_k=z(k-1)\left( \cos \frac{2 \pi }{n} + i\sin \frac{2 \pi }{n}\right)}\)
Skąd te \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) i dlaczego przy \(\displaystyle{ z_2}\) jest kwadrat na końcu??
PS2. Nwm jak się robi kąt fi więc dałem betę
Ostatnio zmieniony 15 lis 2018, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \phi}\)Patrico97 pisze:PS2. Nwm jak się robi kąt fi więc dałem betę
phi
lub \(\displaystyle{ \varphi}\) varphi
JK
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
Pewnie że się da ale to będzie dużo dłużej. Podejrzewam że autor specjalnie tak ułożył zadanie.A czy da się i jeśli się da to jak wyliczyć drugi i trzeci wynik korzystając ze standardowego wzoru
\(\displaystyle{ Z_k= \sqrt[n]{|z|} \left( \cos \frac{ \beta +2k \pi }{n}+ i\sin \frac{ \beta +2k \pi }{n}\right)}\)
To wynika z geometrycznej interpretacji mnożenia liczb zespolonych. Gdy mnożysz dwie liczby zespolone to ich moduły się mnożą a kąty dodają. Dlatego jak znalazłem pierwszy pierwiastek \(\displaystyle{ 1+i}\) to wiedząc że pozostał dwa są rozmieszczone (równo co stały kąt) na okręgu postanowiłem przeskoczyć (to znaczy pomnożyć) właśnie o ten kąt do drugiego pierwiastka a potem do trzeciego. Mnożę przez \(\displaystyle{ \cos 120^{\circ}+i\sin 120^{\circ}}\) bo:PS. Czy ten wzór co podałeś na 2 i 3 wynik to to samo co ten:
\(\displaystyle{ z_k=z_{k-1}\left( \cos \frac{2 \pi }{n} + i\sin \frac{2 \pi }{n}\right)}\)
Skąd te \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) i dlaczego przy \(\displaystyle{ z_2}\) jest kwadrat na końcu??
\(\displaystyle{ \bullet}\) jest to liczba zespolona o module \(\displaystyle{ 1}\) więc nie wyjdę poza ten okrąg (\(\displaystyle{ \left| z\right|=\left| 1+i\right|}\)) jak że mnożenie przez jeden nie zmienia wyniku
\(\displaystyle{ \bullet}\) Jest to liczba o kącie \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\). Dlaczego akurat \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) ,a no dlatego że pierwiastki są \(\displaystyle{ 3}\) bo \(\displaystyle{ \sqrt[{\red{3}}]{}}\) no i są równomiernie rozłożone na okręgu czyli co \(\displaystyle{ \frac{360^{\circ}}{3}=120^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \bullet}\) Kwadrat pojawi się dlatego bo żeby z \(\displaystyle{ z_0=1+i}\) "przeskoczyć" do trzeciego pierwiastka muszę wykonać dwa skoki o \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\), pamiętaj że skok o \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) odpowiada mnożeniu przez \(\displaystyle{ \cos 120^{\circ}+i\sin 120^{\circ}}\). Równie dobrze mogłem napisać od razu \(\displaystyle{ z_2=z_0\left( \cos 240^{\circ}+i\sin 240^{\circ}\right)}\) wyjdzie na to samo.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 11 lis 2018, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
Czyli jak by były 4 pierwiastki to by był kąt 90 stopni zamiast 120 tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
On nw a Ty wszJan Kraszewski pisze:\(\displaystyle{ \phi}\)Patrico97 pisze:PS2. Nwm jak się robi kąt fi więc dałem betęphi
lub \(\displaystyle{ \varphi}\)varphi
JK
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
Tak. Wtedy to już w ogóle łatwo bo mnożenie przez \(\displaystyle{ i}\) odpowiada obrotowi o \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\)Czyli jak by były \(\displaystyle{ 4}\) pierwiastki to by był kąt \(\displaystyle{ 90}\) stopni zamiast \(\displaystyle{ 120}\) tak?