W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Patrico97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 lis 2018, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie

Post autor: Patrico97 »

\(\displaystyle{ |z|-z=1+2i}\)

Niby takie proste a męczę się z tym już godzinę, jakieś dziwne wyniki mi wychodzą...
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+b^2}-a-ib=1+i2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{a^2+b^2}-a=1\\ -b=2 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie

Post autor: Janusz Tracz »

Zauważ że \(\displaystyle{ \left| z\right|\in\RR}\) więc skoro \(\displaystyle{ \left| z\right|=1+x+i(2+y)}\) to \(\displaystyle{ y=-2}\) a w takim razie \(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{x^2+4}=1+x}\) to natomiast jest prawdą gdy \(\displaystyle{ x= \frac{3}{2}}\) stąd odpowiedź że \(\displaystyle{ z= \frac{3}{2}-2i}\)
Patrico97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 lis 2018, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie

Post autor: Patrico97 »

Rzeczywiście, już rozumiem, zamiast przyjąć że cały pierwiastek to liczba rzeczywista ja próbowałem się go pozbyć i obustronnie podnosiłem równanie do potęgi. Dziękuję za szybką odpowiedź!!

PS. Jestem tu nowy, nie chcę robić bałaganu na forum, czy mając problem z zadaniem o tym samym poleceniu kontynuować temat czy zakładać nowy? I jeszcze pytanko, czy jeśli już rozwiązałem kilka zadań mogę wrzucić tutaj moje rozwiązania do oceny/sprawdzenia? Czy jest może na to osobny dział?
Unforg1ven
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie

Post autor: Unforg1ven »

Patrico97 pisze: PS. Jestem tu nowy, nie chcę robić bałaganu na forum, czy mając problem z zadaniem o tym samym poleceniu kontynuować temat czy zakładać nowy? I jeszcze pytanko, czy jeśli już rozwiązałem kilka zadań mogę wrzucić tutaj moje rozwiązania do oceny/sprawdzenia? Czy jest może na to osobny dział?
Jak są pojawią się zostawania liczb zespolonych to oczywiście, że możesz tu wrzucić, nie ma na to osobnego działu.
ODPOWIEDZ