Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ P}\) przez wielomian \(\displaystyle{ Q}\), jeżeli
np. \(\displaystyle{ P(x)= x^{99}-2x^{98}+4x^{97} , Q(x)= x^{4}+1}\)
W jaki sposób można łatwo rozwiązać tego typu zadanie? Nie mam zielonego pojęcia jak można to rozwiązać nie wykonując dzieleń
Nie wykonując dizeleń...
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 7 paź 2018, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Moskwa
- Podziękował: 3 razy
Nie wykonując dizeleń...
Ostatnio zmieniony 7 lis 2018, o 23:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Nie wykonując dizeleń...
Reszta jest postaci \(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d}\) dla pewnych rzeczywistych \(\displaystyle{ a,b,c,d}\).
Zapiszmy więc
\(\displaystyle{ P(x)=(x^4+1)R(x)+ax^3+bx^2+cx+d}\)
Teraz w tej równości podstawiajmy konsekwentnie pierwiastki zespolone 4. stopnia z \(\displaystyle{ -1}\), a dostaniemy układ czterech równań liniowych na \(\displaystyle{ a,b,c,d.}\)
Zapiszmy więc
\(\displaystyle{ P(x)=(x^4+1)R(x)+ax^3+bx^2+cx+d}\)
Teraz w tej równości podstawiajmy konsekwentnie pierwiastki zespolone 4. stopnia z \(\displaystyle{ -1}\), a dostaniemy układ czterech równań liniowych na \(\displaystyle{ a,b,c,d.}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Nie wykonując dizeleń...
Zobacz tu. Sprawa wygląda analogicznie. Można ułożyć układ równań z niewiadomymi będącymi współczynnikami wielomianu reszty \(\displaystyle{ R(x)=ax^3+bx^2+cx+d}\). Wiemy że dla pierwiastków \(\displaystyle{ Q}\) zachodzi \(\displaystyle{ P=R}\) tu będzie to zachodzić dla
\(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{ \sqrt{2} }+\frac{i}{ \sqrt{2} },\left( \frac{1}{ \sqrt{2} }+\frac{i}{ \sqrt{2} }\right)i,\left( \frac{1}{ \sqrt{2} }+\frac{i}{ \sqrt{2} }\right)i^2,\left( \frac{1}{ \sqrt{2} }+\frac{i}{ \sqrt{2} }\right)i^3 \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{ \sqrt{2} }+\frac{i}{ \sqrt{2} },\left( \frac{1}{ \sqrt{2} }+\frac{i}{ \sqrt{2} }\right)i,\left( \frac{1}{ \sqrt{2} }+\frac{i}{ \sqrt{2} }\right)i^2,\left( \frac{1}{ \sqrt{2} }+\frac{i}{ \sqrt{2} }\right)i^3 \right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nie wykonując dizeleń...
A gdyby tak:
\(\displaystyle{ x^{99}-2x^{98}+4x^{97}=x^{96}(x^3-2x^2+4x)}\), ale \(\displaystyle{ x^{96}=(x^4)^{24}=(-1)^{24}=1}\)
\(\displaystyle{ x^{99}-2x^{98}+4x^{97}=x^{96}(x^3-2x^2+4x)}\), ale \(\displaystyle{ x^{96}=(x^4)^{24}=(-1)^{24}=1}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Nie wykonując dizeleń...
Przy czym czerwona równość oczywiście zachodzi \(\displaystyle{ \mod Q(x)}\).a4karo pisze:ale \(\displaystyle{ x^{96}=(x^4)^{24} \: \textcolor{red}{=} \: (-1)^{24}=1}\)