Opisz dziedzinę i zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(z)= \frac{z+\overline{z}}{z-\overline{z}}}\).
Dziedzinę wyznaczam następująco:
\(\displaystyle{ f(x+iy)=-i(x/y)}\) zatem \(\displaystyle{ D=\left\{ x+iy\in\CC:y \neq 0\right\}}\).
Dobrze?
A jak wyznaczyć zbiór wartości? Jeśli oznaczę \(\displaystyle{ f(x+iy)=-i(x/y)=w}\) to wydaje mi się, że zbiorem wartości będzie oś urojona płaszczyzny zespolonej, czyli zbiór \(\displaystyle{ \left\{ x+iy\in\CC:x=0\right\}}\), ale jak to się powinno fachowo robić?
Opisz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Opisz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
Ostatnio zmieniony 4 lis 2018, o 00:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Opisz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
Dobrze. Choć ja bym pewnie napisał \(\displaystyle{ D=\{z\in \CC:\Im z\ne 0\}}\).max123321 pisze:Dziedzinę wyznaczam następująco:
\(\displaystyle{ f(x+iy)=-i(x/y)}\) zatem \(\displaystyle{ D=\left\{ x+iy\in\CC:y \neq 0\right\}}\).
Dobrze?
Dobrze Ci się wydaje. To, że zbiór wartości jest podzbiorem osi urojonej wynika ze wzoru \(\displaystyle{ f(x+iy)=-i(x/y)}\), wystarczy zatem pokazać, że każdy punkt na osi urojonej jest przyjmowany jako wartość, co nie jest trudne.max123321 pisze:A jak wyznaczyć zbiór wartości? Jeśli oznaczę \(\displaystyle{ f(x+iy)=-i(x/y)=w}\) to wydaje mi się, że zbiorem wartości będzie oś urojona płaszczyzny zespolonej, czyli zbiór \(\displaystyle{ \left\{ x+iy\in\CC:x=0\right\}}\), ale jak to się powinno fachowo robić?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Opisz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
Czyli to, że zbiór wartości jest podzbiorem osi urojonej wynika z tego, że wartość funkcji dla dowolnego argumentu wynosi \(\displaystyle{ ia}\) dla \(\displaystyle{ a\in\RR}\) czyli z tej postaci odczytujemy, że będzie to liczba czysto urojona tak?
No dobra, a teraz to drugie. Niech \(\displaystyle{ b}\) należy od osi urojonej. Wówczas \(\displaystyle{ b=f(x+iy)=-i(x/y)}\) jest równoznaczne z tym, że \(\displaystyle{ x/y=-b/i}\), jeśli przyjmiemy \(\displaystyle{ y=1}\) to otrzymamy, że \(\displaystyle{ x=-b/i}\), ale \(\displaystyle{ b}\) jest urojone zatem \(\displaystyle{ -b/i}\) jest rzeczywiste, a wiadomo, że istnieje \(\displaystyle{ x}\) rzeczywiste równe \(\displaystyle{ -b/i}\). Zatem liczbę \(\displaystyle{ b}\) dostajemy dla \(\displaystyle{ x=-b/i,y=1}\). Skoro \(\displaystyle{ b}\) było dowolne to znaczy, że zbiór wartości to cała oś urojona. Zgadza się?
No dobra, a teraz to drugie. Niech \(\displaystyle{ b}\) należy od osi urojonej. Wówczas \(\displaystyle{ b=f(x+iy)=-i(x/y)}\) jest równoznaczne z tym, że \(\displaystyle{ x/y=-b/i}\), jeśli przyjmiemy \(\displaystyle{ y=1}\) to otrzymamy, że \(\displaystyle{ x=-b/i}\), ale \(\displaystyle{ b}\) jest urojone zatem \(\displaystyle{ -b/i}\) jest rzeczywiste, a wiadomo, że istnieje \(\displaystyle{ x}\) rzeczywiste równe \(\displaystyle{ -b/i}\). Zatem liczbę \(\displaystyle{ b}\) dostajemy dla \(\displaystyle{ x=-b/i,y=1}\). Skoro \(\displaystyle{ b}\) było dowolne to znaczy, że zbiór wartości to cała oś urojona. Zgadza się?
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Opisz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
Tak.max123321 pisze:Czyli to, że zbiór wartości jest podzbiorem osi urojonej wynika z tego, że wartość funkcji dla dowolnego argumentu wynosi \(\displaystyle{ ia}\) dla \(\displaystyle{ a\in\RR}\) czyli z tej postaci odczytujemy, że będzie to liczba czysto urojona tak?
Tak, choć wydaje mi się, że prościej byłoby ustalić dowolne \(\displaystyle{ ai}\) należące do osi urojonej, \(\displaystyle{ a\in\RR}\). Wtedy od razu widać, że \(\displaystyle{ f(a-i)=ai}\).max123321 pisze:No dobra, a teraz to drugie. Niech \(\displaystyle{ b}\) należy od osi urojonej. Wówczas \(\displaystyle{ b=f(x+iy)=-i(x/y)}\) jest równoznaczne z tym, że \(\displaystyle{ x/y=-b/i}\), jeśli przyjmiemy \(\displaystyle{ y=1}\) to otrzymamy, że \(\displaystyle{ x=-b/i}\), ale \(\displaystyle{ b}\) jest urojone zatem \(\displaystyle{ -b/i}\) jest rzeczywiste, a wiadomo, że istnieje \(\displaystyle{ x}\) rzeczywiste równe \(\displaystyle{ -b/i}\). Zatem liczbę \(\displaystyle{ b}\) dostajemy dla \(\displaystyle{ x=-b/i,y=1}\). Skoro \(\displaystyle{ b}\) było dowolne to znaczy, że zbiór wartości to cała oś urojona. Zgadza się?
JK