a) \(\displaystyle{ z = \left( 1 + \cos \frac{ \pi }{8} + i \cdot \sin \frac{ \pi }{8} \right) ^{2000}}\)
b) \(\displaystyle{ z = \left( \frac{1+i}{1 - i \sqrt{3} } \right) ^{40}}\)
c) \(\displaystyle{ z = \left( \frac{1-i}{\cos \frac{ \pi }{7} + i \cdot \sin \frac{ \pi }{7} } \right) ^{35}}\)
Należy znaleźć część rzeczywistą oraz urojoną liczby zespolonej, pomoże ktoś?
Znaleźć część rzeczywistą oraz urojoną liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 mar 2018, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy
Znaleźć część rzeczywistą oraz urojoną liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 5 lis 2018, o 21:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Znaleźć część rzeczywistą oraz urojoną liczby zespolonej
a) wzór de Moivre' a
b) zamiana licznika i mianownika na postać trygonometryczną i wzór de Moivre' a.
c) licznik -nzamiana na postać trygonometryczną -wzór de Moivre'a, mianownik wzór de Moivre' a.
b) zamiana licznika i mianownika na postać trygonometryczną i wzór de Moivre' a.
c) licznik -nzamiana na postać trygonometryczną -wzór de Moivre'a, mianownik wzór de Moivre' a.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 mar 2018, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy
Znaleźć część rzeczywistą oraz urojoną liczby zespolonej
Co zrobić z 1 w przykładzie a) aby móc użyć wzoru de Moivre'a?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Znaleźć część rzeczywistą oraz urojoną liczby zespolonej
a
Musimy przypomnieć tożsamości trygonometryczne na \(\displaystyle{ \sin(2x)}\) i \(\displaystyle{ \cos(2x):}\)
\(\displaystyle{ \left[ 1 +\cos\left(\frac{\pi}{8}\right)+ i \sin\left(\frac{\pi}{8}\right) \right]^{2000}=
\left[ 2\cos^2\left(\frac{\pi}{16}\right) + i \cdot 2\sin\left (\frac{\pi}{16}\right)\cos\left(\frac{\pi}{16}\right)\right]^{2000}= \\ = \left[ 2\cos\left(\frac{\pi}{16}\right)\right]^{2000}\cdot \left[\cos(\left(\frac{\pi}{16}\right) + i\sin\left(\frac{\pi}{16}\right)\right]^{2000}}\)
Musimy przypomnieć tożsamości trygonometryczne na \(\displaystyle{ \sin(2x)}\) i \(\displaystyle{ \cos(2x):}\)
\(\displaystyle{ \left[ 1 +\cos\left(\frac{\pi}{8}\right)+ i \sin\left(\frac{\pi}{8}\right) \right]^{2000}=
\left[ 2\cos^2\left(\frac{\pi}{16}\right) + i \cdot 2\sin\left (\frac{\pi}{16}\right)\cos\left(\frac{\pi}{16}\right)\right]^{2000}= \\ = \left[ 2\cos\left(\frac{\pi}{16}\right)\right]^{2000}\cdot \left[\cos(\left(\frac{\pi}{16}\right) + i\sin\left(\frac{\pi}{16}\right)\right]^{2000}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 mar 2018, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy
Znaleźć część rzeczywistą oraz urojoną liczby zespolonej
Pomoże ktoś z przykładem b)? Jeżeli wszystko dobrze do tego momentu policzyłem to mam postać
\(\displaystyle{ 2 ^{-20} \left( - \frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{3} }{2}i \right)}\)
Jak z tego wyciągnąć część rzeczywistą/urojoną?
\(\displaystyle{ 2 ^{-20} \left( - \frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{3} }{2}i \right)}\)
Jak z tego wyciągnąć część rzeczywistą/urojoną?
Ostatnio zmieniony 5 lis 2018, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy