Rozwiązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2018, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ (z-1+2i)^{3} - 8 = 0}\)
Mam problem z tym równaniem, nie całkiem wiem nawet jak zacząć, proszę o pomoc.
Mam problem z tym równaniem, nie całkiem wiem nawet jak zacząć, proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2018, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Re: Rozwiązać równanie
Nie wiem czy dobrze, ale po podstawieniu wyszło mi, że
\(\displaystyle{ t = 2\\
t = -1 + i\\
t = - \sqrt{3} - i}\)
Czy są to poprawne wyniki? Jeśli tak co dalej?
\(\displaystyle{ t = 2\\
t = -1 + i\\
t = - \sqrt{3} - i}\)
Czy są to poprawne wyniki? Jeśli tak co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2018, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Re: Rozwiązać równanie
Ok, wykryłem błąd, prawidłowe wyniki:
\(\displaystyle{ t = 2\\
t = -1 + \sqrt{3} i\\
t = -1 - \sqrt{3} i}\)
\(\displaystyle{ t = 2\\
t = -1 + \sqrt{3} i\\
t = -1 - \sqrt{3} i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2018, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Re: Rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ z = 3 - 2i\\
z = i( \sqrt{3}-2)\\
z = i(- \sqrt{3} - 2 )}\)
I to są już wyniki tego równania, tak?
z = i( \sqrt{3}-2)\\
z = i(- \sqrt{3} - 2 )}\)
I to są już wyniki tego równania, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lis 2018, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy