Jak policzyć moduł

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
xxdakee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 paź 2018, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Moskwa
Podziękował: 3 razy

Jak policzyć moduł

Post autor: xxdakee »

Jak policzyć moduł takiej liczby? Rozpisać jakoś sin i cos?

\(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{9}+i\cos \frac{\pi}{9}}\)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2018, o 16:40 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Jak policzyć moduł

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ |z|^2=Re^2(z)+Im^2(z)}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Jak policzyć moduł

Post autor: Janusz Tracz »

Albo spójrz na to geometrycznie. Taka liczba leży na okręgu jednostkowym to gdzie leży dokładnie nie jest tu interesujące bo ważny jest tylko promień \(\displaystyle{ r=1}\) który jest jednocześnie modułem tej liczby.
ODPOWIEDZ