Mam takie zadanko
\(\displaystyle{ \arg( \frac{\vec{z}}{z} ) = \pi}\)
Wektor nad z oznacza sprzężenie, przepraszam nie wiem w jaki inny sposób mogę to oznaczyć, a więc przekształcam to do formy:
\(\displaystyle{ \arg(\vec{z}) - \arg(z) = \pi}\)
Korzystam z twierdzenia:
\(\displaystyle{ \arg( \vec{z} ) = -\arg(z)}\)
Otrzymuję
\(\displaystyle{ -2 \cdot \arg(z) = \pi\\
\arg(z)= - \frac{ \pi }{2}}\)
I teraz moment o który chcę zapytać, w którym miejscu na płaszczyźnie powinien znaleźć się otrzymany argument? Czy jest to symetria względem osi "a" kąta 90 stopni?
Zaznaczyć argument na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 17 paź 2018, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Zaznaczyć argument na płaszczyźnie
To co dostałeś to ujemna półoś urojona.
Jednak to nie jest pełne rozwiązanie
\(\displaystyle{ \arg ( \frac{\overline{z}}{z} ) = \pi+k2 \pi \wedge z \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \arg ( \overline{z}) -\arg (z) = \pi+k2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \arg (z)= - \frac{ \pi }{2}-k \pi}\)
Czyli oś urojona bez początku układu współrzędnych.
Jednak to nie jest pełne rozwiązanie
\(\displaystyle{ \arg ( \frac{\overline{z}}{z} ) = \pi+k2 \pi \wedge z \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \arg ( \overline{z}) -\arg (z) = \pi+k2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \arg (z)= - \frac{ \pi }{2}-k \pi}\)
Czyli oś urojona bez początku układu współrzędnych.