Zaznaczenie zbioru na płaszczyźnie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tu
- Podziękował: 5 razy
Zaznaczenie zbioru na płaszczyźnie liczb zespolonych
Nie bardzo wiem jak zaznaczyć to w układzie współrzędnych, mógłby ktoś pomóc?
\(\displaystyle{ 0<\arg z< \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ 0<\arg z< \frac{\pi}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Zaznaczenie zbioru na płaszczyźnie liczb zespolonych
Argumentem głównym liczby zespolonej \(\displaystyle{ z\neq 0}\) nazywamy miarę \(\displaystyle{ \phi}\) kąta zorientowanego utworzonego przez dodatnią część osi rzeczywistej \(\displaystyle{ Re z}\) oraz promień promień wodzący liczby \(\displaystyle{ z}\), przy czym \(\displaystyle{ 0\leq \phi < 2\pi}\)
Ponadto przyjmuje się \(\displaystyle{ arg 0 = 0}\)
Zbiór \(\displaystyle{ 0 < z < \frac{\pi}{3}}\) składa się ze wszystkich liczb zespolonych, których argumenty główne zawarte są w przedziale \(\displaystyle{ \left( 0, \frac{\pi}{3} \right).}\). Jest to obszar kąta ograniczonego półprostymi : dodatnią częścią osią \(\displaystyle{ Re z}\) i półprostą wychodzącą z początku układu i tworzącą kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) - bez tych półprostych, które rysujemy liniami przerywanymi.-- 1 lis 2018, o 20:08 --Obszar zawarty w części przez ciebie niezakreskowanej z ramionami kąta narysowanymi linią przerywaną
_ _ _ _ _
Ponadto przyjmuje się \(\displaystyle{ arg 0 = 0}\)
Zbiór \(\displaystyle{ 0 < z < \frac{\pi}{3}}\) składa się ze wszystkich liczb zespolonych, których argumenty główne zawarte są w przedziale \(\displaystyle{ \left( 0, \frac{\pi}{3} \right).}\). Jest to obszar kąta ograniczonego półprostymi : dodatnią częścią osią \(\displaystyle{ Re z}\) i półprostą wychodzącą z początku układu i tworzącą kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) - bez tych półprostych, które rysujemy liniami przerywanymi.-- 1 lis 2018, o 20:08 --Obszar zawarty w części przez ciebie niezakreskowanej z ramionami kąta narysowanymi linią przerywaną
_ _ _ _ _
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tu
- Podziękował: 5 razy
Zaznaczenie zbioru na płaszczyźnie liczb zespolonych
Czy podlinkowany przeze mnie rysunek jest dobry? Oczywiście jeśli zamiast linii ciągłych będą linie przerywane?
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Zaznaczenie zbioru na płaszczyźnie liczb zespolonych
Ale zakreskowany musi być obszar kąta wklęsłego, tam gdzie napisałeś \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) z ramionami narysowanymi linią przerywaną.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tu
- Podziękował: 5 razy
Zaznaczenie zbioru na płaszczyźnie liczb zespolonych
Czyli to samo tylko, że na odwrót?
Narysowany przeze mnie rysunek odnosi się do takiego przykładu?
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}<\arg z< 0}\)
Narysowany przeze mnie rysunek odnosi się do takiego przykładu?
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}<\arg z< 0}\)