Znależć liczby rzeczywiste x,y spełniające podane równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
nadro0404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tu
Podziękował: 5 razy

Znależć liczby rzeczywiste x,y spełniające podane równania

Post autor: nadro0404 »

Jaka jest metodyka rozwiązywania tego przykładu?
\(\displaystyle{ \frac{x+yi}{x-yi} = \frac{9-2i}{9+2i}}\)

Na początku wymnożyłem przez sprzężenie te dwa ułamki i porównałem części rzeczywiste oraz urojone.
Po wymnożeniu i uporządkowaniu otrzymałem coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} -y }{ x^{2} +y} = \frac{77}{85}}\)

\(\displaystyle{ \frac{2x+y}{ x^{2} +y} = \frac{-18}{85}}\)

Po rozwiązaniu powyższego układu równań x=0 i x=2.25 co nie zgadza się z odpowiedziami więc już nie liczyłem dla y.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Znależć liczby rzeczywiste x,y spełniające podane równan

Post autor: Janusz Tracz »

Na początku wymnożyłem przez sprzężenie
To nie jest konieczne, lepiej będzie napisać że:

\(\displaystyle{ \frac{x+yi}{x-yi} = \frac{9-2i}{9+2i} \ \Rightarrow \ x+yi= \frac{9-2i}{9+2i}\left( x-yi\right)}\)

Jeśli teraz zamienisz \(\displaystyle{ \frac{9-2i}{9+2i}}\) na liczbę postaci \(\displaystyle{ a+bi}\) a następnie wymnożysz to przyrównywanie części rzeczywistej i urojonej da układ dwóch równań liniowych. Będzie to dużo prostsze.
Po rozwiązaniu powyższego układu równań x=0 i x=2.25
To faktycznie źle z logicznego punku widzenia oraz rachunków dlatego proponuję inną metodę.
nadro0404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tu
Podziękował: 5 razy

Re: Znależć liczby rzeczywiste x,y spełniające podane równan

Post autor: nadro0404 »

Janusz Tracz pisze:

Jeśli teraz zamienisz \(\displaystyle{ \frac{9-2i}{9+2i}}\) na liczbę postaci \(\displaystyle{ a+bi}\) a następnie wymnożysz to przyrównywanie części rzeczywistej i urojonej da układ dwóch równań liniowych. Będzie to dużo prostsze.
Nie bardzo rozmiem, mógłbyś to rozpisać?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Znależć liczby rzeczywiste x,y spełniające podane równan

Post autor: Janusz Tracz »

W sumie to rozwiązanie można zgadnąć. Widać że jest to prawda dla \(\displaystyle{ x=9t}\) oraz \(\displaystyle{ y=-2t}\) dla \(\displaystyle{ t\in\RR \setminus \left\{ 0\right\}}\) nie trzeba wykonywać żadnych rachunków.
nadro0404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tu
Podziękował: 5 razy

Re: Znależć liczby rzeczywiste x,y spełniające podane równan

Post autor: nadro0404 »

Janusz Tracz pisze:W sumie to rozwiązanie można zgadnąć. Widać że jest to prawda dla \(\displaystyle{ x=9t}\) oraz \(\displaystyle{ y=-2t}\) dla \(\displaystyle{ t\in\RR \setminus \left\{ 0\right\}}\) nie trzeba wykonywać żadnych rachunków.

w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x\in\RR \setminus \left\{ 0\right\}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-2}{9x}}\)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2018, o 14:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Znależć liczby rzeczywiste x,y spełniające podane równan

Post autor: Janusz Tracz »

No i bardzo dobrze, bo to jest to samo co napisałem.
ODPOWIEDZ