Wykres liczb zespolonych
Wykres liczb zespolonych
Naszkicuj zbiór \(\displaystyle{ f(z)=iz^{3}+z^{2}+10}\).
Nie chodzi mi o rozwiązywanie całego przykładu, a bardziej o szablon jak rozwiązuje się takie przykłady. Dotąd miałam tylko równości lub nierówności, więc sprawa była prostsza, bo można było uzależnić \(\displaystyle{ y}\) od \(\displaystyle{ x}\), a potem już łatwo narysować, zaś tutaj, gdy podstawiam \(\displaystyle{ z=x+yi}\) powstają mi we wzorze \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) i nie mam pojęcia jak to narysować.
Nie chodzi mi o rozwiązywanie całego przykładu, a bardziej o szablon jak rozwiązuje się takie przykłady. Dotąd miałam tylko równości lub nierówności, więc sprawa była prostsza, bo można było uzależnić \(\displaystyle{ y}\) od \(\displaystyle{ x}\), a potem już łatwo narysować, zaś tutaj, gdy podstawiam \(\displaystyle{ z=x+yi}\) powstają mi we wzorze \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) i nie mam pojęcia jak to narysować.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wykres liczb zespolonych
To nie jest zbiór, tylko funkcja, więc polecenie niezbyt ma sens.XYZmat pisze:Naszkicuj zbiór \(\displaystyle{ f(z)=iz^{3}+z^{2}+10}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Wykres liczb zespolonych
Chodziło zapewne o zbiór wartości \(\displaystyle{ f(z)}\)
\(\displaystyle{ A = \left\{t: (x, y) \in \mathbb R^2 \wedge t = i(x+yi)^3+(x+yi)^2+10 \right\}}\)
\(\displaystyle{ A = \left\{t: (x, y) \in \mathbb R^2 \wedge t = i(x+yi)^3+(x+yi)^2+10 \right\}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wykres liczb zespolonych
Jak już, toPoweredDragon pisze:\(\displaystyle{ A = \left\{t: (x, y) \in \mathbb R^2 \wedge t = i(x+yi)^3+(x+yi)^2+10 \right\}}\)
\(\displaystyle{ A = \left\{t: (\exists(x, y) \in \mathbb R^2 )\, t = i(x+yi)^3+(x+yi)^2+10 \right\}}\)
choć lepiej tak
\(\displaystyle{ A = \left\{i(x+yi)^3+(x+yi)^2+10: (x, y) \in \mathbb R^2 \right\}.}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Wykres liczb zespolonych
Dokładnie drugi zapis miałem na myśli, nie wiem co we mnie wstąpiło ostatnio
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wykres liczb zespolonych
Cóż, podstawowe twierdzenie algebry mówi, że tym zbiorem jest cała płaszczyzna. Dużo kredki trzeba, żeby to narysować.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2018, o 18:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Re: Wykres liczb zespolonych
Czyli w tym przypadku trzeba po prostu zamalować całą płaszczynę, a gdyby do tego doszła jakaś dziedzina to wtedy ewentualnie trzeba pominąć te obszary, które nie obejmują dziedziny?a4karo pisze:Cóż, podstawowe twierdzenie algebry mówi, że tym zbiorem jest cała płaszczyzna. Dużo kredki trzeba, żeby to narysować.
Wykres liczb zespolonych
Mógłby Pan rozwinąć co wtedy zrobić? Gdybym np. miała \(\displaystyle{ Re (z) \le Im (z)}\), choć właściwie przykład nie ma tu większego znaczenia, chodzi mi tylko o ciekawość jak wtedy postąpić z takim przykładem