Hej mam problem z kilkoma przykładami, byłbym wdzięczny gdyby ktoś pokazał mi w jaki sposób powinienem je rozwiązać.
a) \(\displaystyle{ \sin 8 + i \cdot \cos 8}\)
b) \(\displaystyle{ 1 + \cos \frac{ \pi }{8} + i \cdot \sin \frac{ \pi }{8}}\)
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 mar 2018, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 23 paź 2018, o 15:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
a) \(\displaystyle{ \sin 8 + i \cdot \cos 8=\cos ( \frac{ \pi }{2}- 8) + i \cdot \sin ( \frac{ \pi }{2}- 8)}\)
b) \(\displaystyle{ 1 + \cos \frac{ \pi }{8} + i \cdot \sin \frac{ \pi }{8}=2 \cos^2 \frac{ \pi }{16}+i 2 \sin \frac{ \pi }{16}\cos \frac{ \pi }{16}=2\cos \frac{ \pi }{16}\left( \cos \frac{ \pi }{16}+i\sin \frac{ \pi }{16}\right)}\)
EDIT:
\(\displaystyle{ 1 + \cos \frac{ \pi }{8}=1 + \cos \left( 2 \cdot \frac{ \pi }{16}\right) =1+2 \cos^2 \frac{ \pi }{16}-1=2 \cos^2 \frac{ \pi }{16}}\)
b) \(\displaystyle{ 1 + \cos \frac{ \pi }{8} + i \cdot \sin \frac{ \pi }{8}=2 \cos^2 \frac{ \pi }{16}+i 2 \sin \frac{ \pi }{16}\cos \frac{ \pi }{16}=2\cos \frac{ \pi }{16}\left( \cos \frac{ \pi }{16}+i\sin \frac{ \pi }{16}\right)}\)
EDIT:
\(\displaystyle{ 1 + \cos \frac{ \pi }{8}=1 + \cos \left( 2 \cdot \frac{ \pi }{16}\right) =1+2 \cos^2 \frac{ \pi }{16}-1=2 \cos^2 \frac{ \pi }{16}}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2018, o 16:38 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 mar 2018, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy