Rysunek w zbiorze liczb zespolonych
Rysunek w zbiorze liczb zespolonych
Witam, skąd na pierwszy rzut oka, bez żadnych obliczeń wiedzieć, że \(\displaystyle{ \left| z+3-i\right|+\left| z+3+i\right| \le 2}\) jest odcinkiem od \(\displaystyle{ (-3,1)}\) do \(\displaystyle{ (-3,-1)}\)?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Rysunek w zbiorze liczb zespolonych
Z nierówności trójkąta i zdegenerowanej elipsy do odcinka. Innymi słowy suma odległości od punktów \(\displaystyle{ -3+i}\) oraz \(\displaystyle{ -3-i}\) ma być nie większa od \(\displaystyle{ 2}\). Jest to wnętrze elipsy o tych ogniskach ale łatwo zauważyć że już odległość ognisk wynoś \(\displaystyle{ 2}\) więc elipsa spłaszczy się do odcinka. To przypomina mi trochę trójkąt którego dwa boki zaczynają się kłaść na pozostały.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rysunek w zbiorze liczb zespolonych
Jak interpretacja graficzna sumy modułów:
\(\displaystyle{ |z -(-3+i)|+ |z- (-3 -i)|\leq 2.}\)
\(\displaystyle{ |(x-3)+i(y-1)| + |(x+3) +i(y+1) \leq 2.}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{[x- (-3)]^2 +(y-1)^2} + \sqrt{[x- (-3)]^2 + [y-(-1)]^2} \leq 2?}\)
Zbiór punktów płaszczyzny zawartej w odcinku o końcach: \(\displaystyle{ (-3,1), (-3 -1).}\)
\(\displaystyle{ |z -(-3+i)|+ |z- (-3 -i)|\leq 2.}\)
\(\displaystyle{ |(x-3)+i(y-1)| + |(x+3) +i(y+1) \leq 2.}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{[x- (-3)]^2 +(y-1)^2} + \sqrt{[x- (-3)]^2 + [y-(-1)]^2} \leq 2?}\)
Zbiór punktów płaszczyzny zawartej w odcinku o końcach: \(\displaystyle{ (-3,1), (-3 -1).}\)