Podane funkcje wyrazić za pomocą występujących w pierwszej potędze funkcji sinus i cosinus argumentu będącego wielokrotnością \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ (\cos(x))^5}\)
Zadanie byłoby łatwe gdybym mógł swobodnie operować sobie na wzorach trygonometrycznych i bym sobie to normalnie zredukował, ale muszę koniecznie korzystać z liczb zespolonych :/
Wyrazić funkcję
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Wyrazić funkcję
Nie musisz tego koniecznie robić na liczbach zespolonych można się wybronić. Ale na zespolonych jest łatwo. Pamiętaj że:
\(\displaystyle{ \cos^5 x= \frac{\left( e^{ix}+e^{-ix}\right)^5 }{32}= \frac{e^{5ix}+e^{-5ix}+5\left(e^{3ix}+e^{-3ix} \right) +10\left( e^{ix}+e^{-ix}\right) }{32}}\)
A to się ładnie zwija z powrotem ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{1}{16} \cdot \frac{e^{5ix}+e^{-5ix}}{2}+ \frac{5}{16} \cdot \frac{e^{3ix}+e^{-3ix}}{2}+ \frac{10}{16} \cdot \frac{e^{ix}+e^{-ix}}{2}=\frac{\cos 5x}{16}+\frac{5\cos 3x}{16}+ \frac{5\cos x}{8}}\)
\(\displaystyle{ \cos x= \frac{e^{ix}+e^{-ix}}{2}}\)
Dlatego \(\displaystyle{ \cos^5 x= \frac{\left( e^{ix}+e^{-ix}\right)^5 }{32}= \frac{e^{5ix}+e^{-5ix}+5\left(e^{3ix}+e^{-3ix} \right) +10\left( e^{ix}+e^{-ix}\right) }{32}}\)
A to się ładnie zwija z powrotem ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{1}{16} \cdot \frac{e^{5ix}+e^{-5ix}}{2}+ \frac{5}{16} \cdot \frac{e^{3ix}+e^{-3ix}}{2}+ \frac{10}{16} \cdot \frac{e^{ix}+e^{-ix}}{2}=\frac{\cos 5x}{16}+\frac{5\cos 3x}{16}+ \frac{5\cos x}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wyrazić funkcję
Wzór de Moivre'a:
\(\displaystyle{ [\cos(x) + i\sin(x)]^5 = \cos(5x)+ i\sin(5x) .}\)
Podnieś lewą stronę tego wzoru do piątej potęgi i porównaj jej część rzeczywistą z \(\displaystyle{ \cos(5x)}\)
Z otrzymanego równania wyznacz \(\displaystyle{ \cos^5(x).}\)
\(\displaystyle{ [\cos(x) + i\sin(x)]^5 = \cos(5x)+ i\sin(5x) .}\)
Podnieś lewą stronę tego wzoru do piątej potęgi i porównaj jej część rzeczywistą z \(\displaystyle{ \cos(5x)}\)
Z otrzymanego równania wyznacz \(\displaystyle{ \cos^5(x).}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Wyrazić funkcję
janusz47 ta metoda nie spełnia warunku
Podane funkcje wyrazić za pomocą występujących w pierwszej potędze funkcji sinus i cosinus