Narysować na płaszczyźnie Gaussa zbiór rozwiązań podanej nierówności
\(\displaystyle{ \left| z \right| + Re(z) < 1}\)
Mam problem już po zamianie
\(\displaystyle{ \sqrt{ a^{2} + b^{2}} + a < 1}\)
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, proszę o pomoc.
Narysować na płaszczyźnie Gaussa zbiór rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 mar 2018, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Narysować na płaszczyźnie Gaussa zbiór rozwiązań
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+b^2}<1-a \ \ \ \ \ \wedge \ \ \ \ \ \ 1-a>0\\
a^2+b^2<1-2a+a^2}\)
Obszar
\(\displaystyle{ \begin{cases} a<1 \\ a< \frac{-b^2+1}{2} \end{cases}}\)
pewnie potrafisz narysować.
a^2+b^2<1-2a+a^2}\)
Obszar
\(\displaystyle{ \begin{cases} a<1 \\ a< \frac{-b^2+1}{2} \end{cases}}\)
pewnie potrafisz narysować.