Witam,
mam problem z rozwiązaniem równania zespolonego z wartością bezwzględną. Jestem na 1 roku studiów. Wychodzi mi wynik \(\displaystyle{ z= \sqrt{5}}\), a powinno wyjść \(\displaystyle{ z=2}\). Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \left| z-1\right|+ \overline{z} = 3}\)
Równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 7 mar 2018, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Równanie zespolone
Ostatnio zmieniony 7 paź 2018, o 13:08 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równanie zespolone
Niech \(\displaystyle{ z=x+iy}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-1)^2+y^2}+x-iy=3}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{(x-1)^2+y^2}+x=3 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left| x-1\right| +x=3 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2 \\ y=0 \end{cases}}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-1)^2+y^2}+x-iy=3}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{(x-1)^2+y^2}+x=3 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left| x-1\right| +x=3 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2 \\ y=0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 7 mar 2018, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Równanie zespolone
Czyli jeśli mamy \(\displaystyle{ |z-1|}\) to układamy równanie \(\displaystyle{ \sqrt{(x-1) ^{2}+y ^{2}}}\) ? Dlaczego odejmujemy tą \(\displaystyle{ 1}\) od \(\displaystyle{ x}\), a nie od \(\displaystyle{ y}\)? Przerabiałam kurs, ale nie było wspominane o takim odejmowaniu.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2018, o 13:06 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: W lateXu zapisujemy wszystkie wyrażenia matematyczne, także te najprostsze.
Powód: W lateXu zapisujemy wszystkie wyrażenia matematyczne, także te najprostsze.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równanie zespolone
Bo grupujesz części rzeczywiste i części zespolone. Np:
\(\displaystyle{ z_1=z+1-i\cdot 3=(x+1)+i(y-3) \ , \ \ \ \ \ \left| z_1\right|= \sqrt{(x+1)^2+(y-3)^2} \\
\\
z_2=z+i\cdot 2=(x)+i(y+2) \ , \ \ \ \ \ \left| z_2\right|= \sqrt{(x)^2+(y+2)^2} \\
\\
z_3=z-1=(x-1)+i(y) \ , \ \ \ \ \ \left| z_3\right|= \sqrt{(x-1)^2+(y)^2}}\)
\(\displaystyle{ z_1=z+1-i\cdot 3=(x+1)+i(y-3) \ , \ \ \ \ \ \left| z_1\right|= \sqrt{(x+1)^2+(y-3)^2} \\
\\
z_2=z+i\cdot 2=(x)+i(y+2) \ , \ \ \ \ \ \left| z_2\right|= \sqrt{(x)^2+(y+2)^2} \\
\\
z_3=z-1=(x-1)+i(y) \ , \ \ \ \ \ \left| z_3\right|= \sqrt{(x-1)^2+(y)^2}}\)
Ostatnio zmieniony 7 paź 2018, o 16:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Równanie zespolone
Wszystko jasne, ale dlaczego jest przyjętekerajs pisze:Niech \(\displaystyle{ z=x+iy}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-1)^2+y^2}+x-iy=3}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{(x-1)^2+y^2}+x=3 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left| x-1\right| +x=3 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ y=0 \end{cases}}\) ?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy