problem z wyznaczeniem obszaru na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 1 raz
problem z wyznaczeniem obszaru na płaszczyźnie zespolonej
wyznacz obszar na płaszczyźnie zespolonej wyznaczony nierównością: \(\displaystyle{ |z - 2i|}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
problem z wyznaczeniem obszaru na płaszczyźnie zespolonej
Wprost z def. modułu l. zespolonej
\(\displaystyle{ |z-2i|=|x+yi-2i|=\sqrt{x^2+(y-2)^2}\\|z+i|=\sqrt{x^2+(y+1)^2}\\ \sqrt{x^2+(y-2)^2}}\)
\(\displaystyle{ |z-2i|=|x+yi-2i|=\sqrt{x^2+(y-2)^2}\\|z+i|=\sqrt{x^2+(y+1)^2}\\ \sqrt{x^2+(y-2)^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 9 kwie 2005, o 14:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brwinów
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
problem z wyznaczeniem obszaru na płaszczyźnie zespolonej
albo pomyśleć w ten sposób..
szukamy takich punktów, ktorych odległość od punktu (0,2) będzie mniejsza od odległości od punktu (0,-1). Wyjdzie nam taka półpłaszyzna.
szukamy takich punktów, ktorych odległość od punktu (0,2) będzie mniejsza od odległości od punktu (0,-1). Wyjdzie nam taka półpłaszyzna.