Doprowadzić do jak najprostszej postaci

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
magdaaa1998
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 16 paź 2017, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Doprowadzić do jak najprostszej postaci

Post autor: magdaaa1998 »

\(\displaystyle{ \frac{-i \sqrt{7} + 12i - \sqrt{137} }{12}}\)
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Re: Doprowadzić do jak najprostszej postaci

Post autor: squared »

Liczbę zespoloną zwykle pokazujemy w postaci: \(\displaystyle{ a+bi}\), czyli:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{137}}{12}+\left( -\frac{\sqrt{7}}{12} + 1\right) i}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Doprowadzić do jak najprostszej postaci

Post autor: a4karo »

I trzeci wątek na ten sam temat: to nie jest ta liczba o którą Ci chodzi
ODPOWIEDZ