Wyznacz z równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
MPIS_pad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 4 mar 2018, o 22:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 1 raz

Wyznacz z równania

Post autor: MPIS_pad »

Wyznacz a z równania
\(\displaystyle{ (\sqrt3+i)^{20} \cdot (1-i\sqrt3)^{40} \cdot a = (1+i)^{120} \cdot (-i)^{2018}}\)

W jaki sposób najlepiej zabrać się za wyznaczenie a z równania, które jest wyżej?

Jeżeli wykorzystam własności liczb zespolonych i nalożę obustronnie moduł, czy wtedy będzie to poprawne rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 20 sie 2018, o 10:42 przez MPIS_pad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Wyznacz z równania

Post autor: kerajs »

Przechodząc w każdym nawiasie z postaci ogólnej na postać trygonometryczną lub wykładniczą.


Edit:
MPIS_pad pisze:Jeżeli wykorzystam własności liczb zespolonych i nalożę obustronnie moduł, czy wtedy będzie to poprawne rozwiązanie?
Tylko wtedy gdy masz policzyć moduł z liczby a.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2018, o 10:45 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Wyznacz z równania

Post autor: Janusz Tracz »

W jaki sposób najlepiej zabrać się za wyznaczenie a z równania, które jest wyżej?
Podejdź do tego małymi kroczkami. Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i potem dopiero uprość to co wyjdzie po prawej stronie.

\(\displaystyle{ a= \frac{(1+i)^{120} \cdot (-i)^{2018}
}{(\sqrt3+i)^{20} \cdot (1-i\sqrt3)^{40} }}\)


Teraz zastanów się osobno nad każdym z tych czynników składowych. Potrafisz policzyć:

\(\displaystyle{ (1+i)^{120}=}\)

\(\displaystyle{ (-i)^{2018}=}\)

\(\displaystyle{ (\sqrt3+i)^{20}=}\)

\(\displaystyle{ (1-i\sqrt3)^{40}=}\)

Albo je policz albo przedstaw je w postaci wykładniczej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznacz z równania

Post autor: a4karo »

Z równania \(\displaystyle{ c\cdot a=b}\) prosto można wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\).
Nikt nie każe upraszczać...
ODPOWIEDZ