równania 3 stopnia liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
paweeeee191+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 26 cze 2018, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

równania 3 stopnia liczb zespolonych

Post autor: paweeeee191+ »

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych.

\(\displaystyle{ z^{3}+iz ^{2}-iz+1=0}\)
Ostatnio zmieniony 26 cze 2018, o 10:01 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: równania 3 stopnia liczb zespolonych

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ z^2(z+i)-i(z+i)=0\\
z+i=0 \vee z^2-i=0}\)

Dalej pewnie potrafisz
ODPOWIEDZ