Liczby zespolone - obliczanie arytmetyczne

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tgsx1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lip 2016, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów

Liczby zespolone - obliczanie arytmetyczne

Post autor: tgsx1 »

Dzień dobry, a w zasadzie dobry wieczór. Przygotowuję się na kolokwium z matematyki dyskretnej od kliku dni i nie wychodzą mi zadania z liczb zespolonych. Otrzymałem przykładowe zadania i wyniki do nich, jednak za każdym razem moje obliczenia dają inne wyniki od tych, które powinienem otrzymać. Czy ktoś może mi wytłumaczyć zasadę obliczania liczb zespolonych? Podam przykładowe zadanie, które nie wychodzi mi prawidłowo:

\(\displaystyle{ \frac{4-9i}{4-3i}+\frac{8i-12}{4+3i}}\)

Zadanie wykonuję następująco:

\(\displaystyle{ \frac{(4-9i) \cdot (4+3i)}{(4-3i) \cdot (4+3i)}+\frac{(8i-12) \cdot (4-3i)}{(4+3i) \cdot (4-3i)}
= \frac{16+12i-36i+27i ^{2}}{16-12i+12i-9i^{2}}+\frac{32i-48+36i-24i^{2}}{16-12i+12i-9i^{2}}
=\frac{-32+80i+27 \cdot(-1)-24 \cdot(-1)}{16-9 \cdot(-1)}=\frac{-35+80i}{25}=-1,4+3,2i}\)


a według wykładowcy powinienem otrzymać taki wynik:

\(\displaystyle{ 0,76+1,76i}\)

Pytanie moje jest takie: gdzie i jaki popełniam błąd, że za każdym razem wychodzi mi to źle? Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2018, o 23:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Liczby zespolone - obliczanie arytmetyczne

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ -9i\cdot 3i\neq 27i^2}\)
\(\displaystyle{ 12i-36i+32i+36i\neq 80i}\)
ODPOWIEDZ